Wikitribune на Джими Уолъс ще бори фалшивите новини

Основателят на Wikipedia Джими Уолъс започва битка срещу фалшивите новини с нова услуга, която комбинира работата на професионални журналисти и доброволци.

Wikitribune ще предложи фактологични и неутрални статии, целта на които е да помогнат за преодоляване на проблема с фалшивите новини – явление от последните няколко години, което ескалира по време на президентските избори в САЩ.

Подобно на Wikipedia – световната онлайн енциклопедия, новата услуга ще бъде свободна за четене и без реклама, което означава, че Wikitribune ще разчита на дарения, за да покрива разходите си. Сайтът има голям потенциал да стане надежден инструмент за отсяване на достоверните от фалшивите новини, но задачата му няма да е никак лесна.

Авторите в Wikitribune ще трябва да посочват източника на всеки факт, като ще се разчита и на аудиторията при редактиране на статиите, така че да бъдат по-точни и коректни, както се случва в Wikipedia. Промените ще влизат в сила само след одобрение от екипа на Wikitribune или от доверени общности от доброволци.

В момента, при повечето новинарски сайтове общността може да изкаже своето мнение във вид на коментари под статиите. Но създателите на Wikitribune вярват, че общността трябва да играе по-важна роля в новините – да бъде отгоре. Статиите ще имат автори, ще съдържат проверени факти и ще се одобряват от професионални журналисти и членове на общността, които работят рамо до рамо, като равни.

Вместо на поддръжка от рекламодателите, Wikitribune ще разчита на читателите, които са достатъчно загрижени за качествената журналистика, за да подкрепят финансово проекта. Събраните пари ще отиват за издръжката на 10 журналисти, които предстои да бъдат наети.

Wikitribune се очертава като първия проект, в който професионални журналисти и граждани работят заедно на равни начала, за да пишат новини за нещата, които се случват в момента, и да ги редактират „на живо“, с проверка на фактите.

Коментари по темата: „Wikitribune на Джими Уолъс ще бори фалшивите новини”

добавете коментар...

  1. Ket

    Джими УЕЙЛС

  2. Anonymous

    Хубава идея, но ако се реализира в рекламираната форма, ще срещне тотален отпор отстрана на “официалните” новинарски агенции и от политическото статукво – т.е. ще бъде убита или пък подчинена на интереси.

Коментар