България е в списъка на САЩ за пиратството

България, Канада, Швейцария и редица други държави попадат в „списъка за наблюдение” на САЩ, защото не спазват стандартите за защита на авторските права. 

Тази седмица излезе годишният Специален доклад 301 на Службата на търговския представител на САЩ. В него фигурират държави, които не правят достатъчно, за да защитят правата върху интелектуална собственост на американските компании.

„Един от най-важните търговски приоритети на администрацията на Тръмп е да използва всички възможни лостове, за да насърчи други страни да отворят пазарите си за износа на стоки и услуги от САЩ и да осигурят адекватна и ефективна защита и правоприлагане на правата на интелектуална собственост на САЩ”, отбелязва американският търговски представител, цитиран от TorrentFreak.

САЩ са раздразнени от Канада, че не позволява на своите гранични служители да залавят и унищожат пиратски и фалшифицирани стоки. Освен това, съгласно правилата на Канада, ако някой използва съдържанието за образование, той е изключен от нарушенията на авторски права.

„Съединените щати също така са силно разтревожени от широкото тълкуване на двусмисленото изключение на авторското право, свързано с образованието, което сериозно накърни пазара на образователни издатели и автори”, се казва в доклада.

Що се отнася до Швейцария, в доклада се посочва, че от 2010 г. насам страната е все по-популярна за пиратски сайтове, търсещи хостинг на домейни.

„Изминаха седем години от издаването на решение на швейцарския федерален върховен съд, чието прилагане по същество лиши притежателите на авторски права в Швейцария от средства за уреждане на техните права срещу нарушителите в интернет. Прилагането е критичен елемент за осигуряване на защита на интелектуалната собственост”, се казва в документа.

Друга държава в списъка е Румъния, която САЩ съветва да финансира пълноценен отдел за интелектуална собственост към Главна прокуратура, за да се бори срещу пиратството. Документът споменава онлайн пиратството, нелицензираното използване на софтуер и разпространението на фалшифицирани стоки като част от проблемите, които страната има.

Държавите в списъка за приоритетно наблюдение са Китай, Индонезия, Тайланд, Индия, Алжир, Кувейт, Русия, Украйна, Аржентина, Чили и Венецуела. Списъкът за наблюдение включва Виетнам, Пакистан, Туркменистан, Узбекистан, Египет, Ливан, България, Гърция, Румъния, Швейцария, Турция, Канада, Мексико, Коста Рика, Доминиканската република, Гватемала, Барбадос, Ямайка, Боливия, Бразилия, Колумбия, Еквадор и Перу.

Коментари по темата: „България е в списъка на САЩ за пиратството”

добавете коментар...

  1. 0101 0101 0010 0110

    правата ще се компесират от държавата, а от използването на сякакъв вид съдържание в интернет без плащане ще е конституцилно право на човечеството…

  2. Да

    ha
    haaaaaa

    xhahxahxah

  3. ФАЩ

    Като гледам под “наблюдение” е целият интернет свят (т.е. липсват държави, в които няма интернет или е такъв, че не си заслужава пиратстване, но това не означава, че не си набавят ресурсите по друг начин) и от дек на дек ФАЩ ще изискват от дадена държава да заделя лични средства за да ѝ защитават “интелектуалната” собственост?

Коментар