Германия разреши тестове на автономни коли по пътищата

Задължително условие за автономните коли е да имат черна кутия

Властите в Германия одобриха в края на миналата седмица провеждането на тестови изпитания на автономни коли по пътищата за общо ползване в страната, съобщи Ройтерс.

Решението от петък, 12 май, има огромно значение за производителите на автомобили, тъй като им дава възможност да тестват напреднали технологии за самоуправляеми коли в реална среда.

В съответствие с одобрените правила, зад волана на автономната кола винаги трябва да има опитен водач. В случай на опасност или по сигнал от бордовия компютър, той трябва да поеме управлението.

Друго задължително условие е наличието в машината на т.нар. черна кутия, която записва информация за пътуването. В частност, системата е длъжна да засича кой в даден момент управлява автомобила – човек или компютър.

В случай на произшествие, черната кутия ще помогне да бъде установен виновникът. Ако се окаже, че това е автопилотът, отговорност ще носи производителят на автомобила.

Към момента разрешение за тестване на автономни коли по обществените пътища са издали и властите на американския щат Ню Йорк. Изпитания се провеждат също в щатите Аризона, Невада и Калифорния.

Коментари по темата: „Германия разреши тестове на автономни коли по пътищата”

добавете коментар...

  1. :о)

    Не разбрах ако човек пресича улицата и го премаже автономен автомобил, на премазания човек какво му пука кой ще носи отговорността?

  2. Wind

    Да им дадат разрешение за нашите пътища. Ако тук се справят успешно, значи вече са готиво за навсякъде другаде!

Коментар