Китай и Русия са най-засегнати от WannaCry

Компютрите с пиратски Windows системи са най-податливи на зарази от типа на WannaCry

Стотици хиляди Windows компютри по целия свят бяха заразени с криптовируса WannaCry в последните дни. И докато организациите се възстановяват от това фиаско, експертите по сигурност търсят причините, довели до взривното разпространение на заразата.

В анализ, публикуван днес от финландската компания за киберсигурност F-Secure, се посочва, че Китай и Русия са две от най-силно засегнатите държави от WannaCry. Има основателна причина за това: голям брой компютри в тези държави работят с пиратски Windows копия.

Microsoft затвори уязвимостта, използвана от WannaCry, с регулярния „Patch Tuesday“ (ъпдейт, който компанията пуска веднъж месечно във вторник), така че всички системи, работещи под Windows 7, Windows 8.1 и Windows 10, бяха защитени преди WannaCry да се развихри.

И тъй като заразата покоси най-вече компютрите с по-стари версии на Windows, Microsoft пусна кръпка и за вече неподдържаните системи Windows XP и Windows Server 2003. Компанията призова потребителите, работещи с която и да е от тези версии, да инсталират ъпдейта възможно най-скоро, за да ограничат въздействието на WannaCry.

Има един голям проблем обаче. Потребителите, използващи пиратски Windows копия, не могат да инсталират актуализации, без значение дали става въпрос за поддържани или неподдържани версии на Windows. Дори и да се ползват някакви вратички за заобикаляне на тази бариера, Microsoft прилага и други ограничения, които затрудняват ъпдейта на пиратските копия.

Китай и Русия са две от страните, където значителен дял от компютрите работят с пиратски копия на Windows. Именно тези две страни имат най-висок процент на инфекции с WannaCry, твърди F-Secure.

Размерът на епидемията е показателен за броя на машините, които не са били обвързани с актуализации на сигурността. Може да има три причини за това: кръпката, пусната през март, все още не е инсталирана по някаква причина; потребителите използват пиратски копия на Windows, без актуализации за сигурност; или се използва Windows XP, която вече не се поддържа и не получава актуализации, пояснява F-Secure.

За потребителите, които използват пиратски Windows, заразяването с WannaCry е само един от рисковете, който те поемат, отбелязват специалистите. Легалните потребители могат да се защитят лесно от WannaCry и подобни форми на злонамерен софтуер, като просто инсталират последните актуализации на платформата, пуснати от Microsoft.

Коментари по темата: „Китай и Русия са най-засегнати от WannaCry”

добавете коментар...

 1. Nor Chuckis

  Collateral damage, 🙂

 2. Алекс

  Това не отговаря на истината. Нима например болниците в Англия са с пиратски Уиндоус? Тук няма нищо общо дали е пиратски или не. Причината е, че е уязвим, защото не е закърпена пробойната поради неразкриването и от националната агенция за сигурност на САЩ и последвалото им хакване.

 3. Anonymous

  ЛанаПлаче

 4. WannaHappy

  То в мрежата има безплатни такива инструменти, които ти закърпват дупките по windows и без каквито и да са официални ъпдейти и пачове от Майкрософт. Това не са антивирусни програми, защото не стоят непрекъснато активни, да следят трафика и файловете, а такива, които чрез купища от правила забраняват криптирането. Аз примерно намерих две от тях и засега ползвам само едната.

 5. Anonymous

  УонаПлаче

 6. Anonymous

  театор

 7. Nor Chuckis

  Изглежда ми като работа на майкрософт за справяне с карибските пирати от Русия и Китай, 🙂

 8. Saevar

  ахъм, на жената лаптопа е с пиратска 7-а sp1 от 2010-та година и с изключени ъпдейти от самото начало, само 1 безплатен антивирус има от БитДефендер и те тва е, работи като луд без проблеми, фейбуци-мейсбуци, фотошопи и всякакви идиотщини компа си работи отлично…

 9. мда

  Тотални глупости , изгърмя и сума ти народ със напълно легални OS-и…

 10. Платен репортаж

  Важно уточнение – Платен репортаж

Коментар