Програмисти взимат до 10 000 лв. месечно в София

Софтуерният сектор е един от малкото в страната с европейски заплати, измерени през покупателната способност. Търсенето на кадри с опит в програмирането е огромно, като според различни оценки не достигат 20-30 хиляди програмисти за нуждите на ИТ сектора.

Заплатите в бранша растат и за някои позиции месечното възнаграждение достига петцифрени суми. Ножицата в заплащането е широко разтворена – от 850 лева до 10 000 лева, според неофициално, анонимно проучване в тази сфера.

Младши програмист с умения по JavaScript и опит под 1 година се разписва месечно за 850 лева при ангажимент на гъвкаво работно време в София. Начинаещите в професията могат да разчитат и на годишни бонуси, като в конкретния случай е посочена сумата от 1900 лв.

Сигурни 1200 лева месечно взимат младши програмисти (под 1 година) с умения по C#, JavaScript и Visual Basic .NET при спазване на стриктно работно време. Бонус за тази конкретна позиция не е обявен. Заплащането в категорията на младшите програмисти се покачва до 2000 лв. при владеене на C/C++ и JavaScript и ангажимент на твърдо работно време, отново без годишни бонуси.

Често спряганата сума от 3000 лева като средна заплата за софтуерния бранш изглежда отговаря на реалността. Толкова пари месечно взима, например, старши програмист с опит от 3 до 5 години в JavaScript и PHP разработките, при това на гъвкаво работно време. Нещо повече, тези кадри си докарват и до 3000 лева годишни бонуси.

Нещо обичайно е старши програмисти с по-голям опит да изкарват заплати по над 4000 лв. Така например, специалист със 7 до 10 години по Java и JavaScript печели по 4500 лв. на месец, на твърдо работно време, като се предвидени и годишни бонуси.

На върха на пирамидата са топ специалистите с месечни заплати по 9 – 10 000 лв. и солидни годишни бонуси. Какви умения са необходими за това ниво? Фигурират няколко подобни позиции – например водещ разработчик с над 10 години опит в Java, C/C++, PHP и инженер по качеството на софтуера (QA) получава 10 000 лв. месечно на гъвкаво работно време и още толкова годишен бонус.

10 000 лв. е пределът на месечното възнаграждение, докато годишните бонуси достигат максимум 15 000 лв. Очаквано, София, където са концентрирани най-много ИТ фирми, води по ниво на заплащането. В списъка фигурират също добре платени позиции във Варна, Пловдив, Бургас, Русе и Велико Търново, като с това се изчерпва в общи линии географското разпределение.

Коментари по темата: „Програмисти взимат до 10 000 лв. месечно в София”

добавете коментар...

  1. Бил

    Как ме зарадвахте !!! Колко много коментари, и да си призная всички сте прави.Има мислещи Българи . Има умни , интелигентни , и пак пвтарям различно мислещи Българи.Бъдете здрави. А по темата и 10000 $ да взимат е малко, аз бих поискал повече, стига да има кой да плати. Ценете труда си.

  2. Без значение на тъпаците

    С тази заплата се живее точно 2 пъти по-добре отколкото в Германия.

  3. Да се намесим

    Ето ви реална обява.

    Търсим Full-Stack PHP Developer за нова за България глобална топ технологична продуктова компания.

    Компанията е листната на фондовата борса в Ню Йорк.

    Абсолютен световен лидер в технологии за настоящето и бъдещето.

    7000-7500+ лева нетно старт.

    Няколко вида бонуси!

    Гарантирано най-добрият социален пакет в България!

    Може да препоръчате колега, приятел или познат и ако бъде назначен на работа ще получите 2000 лева бонус.

    А ако кандидатствате лично и започнете работа също ще получите 2000 лева бонус.

  4. Без значение на тъпаците

    И да допълня Няма Значение, че след като тъпанарите като теб пъплят из Европа – ще ни наричат кенеф!! Това е което вашето присъствие показва!

  5. Без значение на тъпаците

    Господин “Успеваемост” Няма Значение. Три коментара с глупости изчетох. Как точно с тая заплата си купи собствен апартамент в Германия.
    Аман от хейтъри и тъпанари. За твоя информация, в България семейство с 4000 живее добре. Освен всичко се и мислиш за голям герой, че си отишъл в Германия. Хората от България пътуват и виждат Европа. Не сме по-задръстени от теб!!!! Който се оправя, се оправя навсякъде. А ти като си програмист в Германия, кой те пуска на почивка един или два пъти в месеца? Аз съм работила 4 годинии там и не ям доматите с колците….Няма нужда да пробутваш на хората измислиците си.
    Честно, писна ми от хейтъри, некомпетентн, изстрадали емигрантчета с ниска култура.Първо се информирай какъв е броя на населението в собствената ти държава и после пиши простотий.

  6. НямаЗначение

    До #стоян

    Разбира се, че ще отиде в чужбина да бачка за 10 пъти по-голяма заплата! Та нали трябва да храни жена и деца… ти тези деца няма ли поне веднъж месечно да ги водиш на почивка? Ами образование, дрехи, някоя друга джаджа и прищявка на детето… говоря за елементарни неща и една символична сума от 1500 – 2000 лв., която може да си позволиш да заделяш само за едно дете… защото толкова му трябва, за да живее нормално. В противен случай – защо си правил деца? Да ги обричаш на мизерия ли?

  7. НямаЗначение

    Когато разказах на колегите си в Германия, че масовата заплата в България е 400 евро, те ме погледнаха стъписано и ми казаха: “- Ти се шегуваш, няма как да се живее с толкова пари на седмиа, това не е възможно!”. Като допълних, че става въпрос за месечна заплата, те изпаднаха в шок и един колега ми каза: “- Боже, това е жестоко!”
    Цяла свят ни се смее и мисля, че с право ни наричат “Кенефа на Европа”.

  8. НямаЗначение

    Преди някой да е тръгнал да ми плямпа тъпотии от сорта защо съм емигрирал, защото било по-лесно и с такова мислене нямало никога да се оправим… Веднага ще ви дам елементарен пример. Да не би една Швейцария, Словения или Норвегия да са с по-голямо население от нас? Количеството не е никакъв фактор, а качеството.
    Единственият и само единствен начин да се постигне нещо в тази смешн държава е да се последва примера на гърците и да спрат всички да работят, да излязат задружно и да се блокират всички главни улици. Та в България има 3,5 милиона българи! Да кажем, че 2 милиона от тях могат да отиват на протест в София. Вие знаете ли какво са 2 милиона човека пред сградата на Народното събрание? Нито полиция, нито армия, нито Господ може да ги спре!
    Но всичко това звучи като една невъзможно мечта…

  9. НямаЗначение

    Докато българинът си пие ракията и зяпа телевизора – промяна няма да има. Не може 240 прасета да се гаврят с 3,5 милиони българи (изключвам ромите и турците, защото те са около 2 милиона от населението на България) и да не се прави нищо. Това го няма никъде по света. Дори в Африка. Пенсионерите имат толкова вина, колкото и младите. В една Германия, ако минималната заплата падне под 1000 евро, куцо, сакато и кьораво излиза със зъби и нокти и ще изяде всичко живо. Да, нашите пенсионери имат огромна вина – защото те са много. И гласуват за Герб. И се примиряват с пенсия от 200 лв. Нашите пенсионери си заслужават цялата мизерия, в която живеят. Не става с комунистически манталитет, приятели. Трябва и акъл. Какъвто българинът няма. Аз обаче имам – емигрирах в Германия! И съм доволен от живота си в момента. Младите имат вина колкото и пенсионерите. Доста се набляга върху средствата за масово опростяване на българското население – най-вече телевизията с грешни новини или такива, които не показват и 5% от истината, тъпи предавания и сериали. Акцентира се върху това да си пиеш ракията в панелката и да се слуша чалга.
    Е, драги българи, заслужавате си цяла кочина! Никога няма да се оправите! Защото не го заслужавате!

  10. НямаЗначение

    Не знам как стоят нещата в IT сектора в България в момента. Живея в Германия от 12 години, програмист съм от 10 години. Със собствено жилище съм, живея сам и нетната ми заплата е 7800 евро, което е горе-долу приемливо. Нямам представа как семейство с две деца може да се оправя в България при тези цени с доход от под 4000 лв. Как се гледат деца с толкова малко пари? Сметки, квартира (евентуано), кола, храна, дрехи, други разходи – индивидуални и за семейството, почивка поне веднъж или два пъти месечно – това е един нормален живот. Това са около 5-6000 лв. на месец за едно семейство. Казвам нормален живот, като имам предвид без да се лишаваш от основните неща.
    Айде честит Ви Б.Б. – със здраве да си ползвате магистралите и моловете, щото в тая прогнила държавица нищо друго не се прави. Докато българинът е овца, оправия – няма. Ай, със здраве.

  11. pe6o

    QA с 10000лв. заплата…. вие защо не си гледате работата! Нищо не разбират от сферата, но пишат.

  12. стоян

    ***Тука никой не иска да обясни на никого как се върши нещо. Никой не гледа да те научи на занаят, а само да отбият номера и да си вземат заплатката! Това съм сигурен, че важи за всеки 1 университет. **** Като видим, че някой е кадърен гледаме да го провалим, докато в други страни, колкото и конспиративни да са, си помагат и затова има прогрес! ***

  13. стоян

    колеги, какво ще кажете за следния
    отговор който получавам от хора, които стимулирам да станат прорамисти. Та ето го и него
    : ЗА КАКВО ДА се спукам от учене 2 години да науча 2-3 езика и да взимам макс 2к лева като мога в англия да отида на минимално заплащане, да живея там, и да си спестявам по 1к на месец? ЗА какво???

    Та как да отговоря на такива индивиди?

  14. Петър

    хахаххахаха, глупости.
    Пълни глупости.
    Имам абсолютно наблюдение над нещата.

    Заплатите в сектора са:
    – Проджект мениджъри техничари – към 5-6к., а по някои краткотрайни проекти в рамките от6 м.- до година, могат да достигнат и 7, 8, 9 К.
    – за програмист висш пилотаж – разбиращ от 7-8 езика + архитектура на приложенията -. м-ду 4.300 и 5.000, а по някои краткотрайни проекти в рамките от6 м.- до година, могат да достигнат и 7 К.
    – за опитен програмист (+9г. стаж по специалността) заплатата е м-ду 3.200 и 4.000 лв.,
    – за среден дивелопър заплатите за до 2.700
    – за начинаещи, студенти и уона би е м-ду 1.9 – 2.200
    – за прости дизайнерчета – пак там 1.6-2.00 (зависи в коя фирма са)
    – сис админи (зависи къде и какво точно) от 800 лв – 2.4К

    Който Ви обяснява за 10 к. на програмист – или не разбира нищо от сектора, или лъже като магаре.
    При всички положения, ако обичате преди да пишете статии с такива неземни глупости – направете си справка в официалното издание (което е общодостъпно) какви са ставките за заплащане по категория труд в различните сектори в МОД 2018.

    Айде със здраве.

  15. Раковски

    Всичко изглежда 6, докато не разбереш, че дори и в най-добрия случай, когато си доволен, пак си пре%бан. Столица пълна с лъжа и измама. Ако искаш поне някаква честност, държиш си на работата и се трудиш, отивай в чужбина. Не си за тая прогнила от пиявици държава…

  16. Иван Михов

    Не са брутни поне за .NET, говоря от собствената си кошница. Даже са и леко занижени тук.

  17. Anonymous

    Ала-бала

  18. Борис

    Това са брутни заплати, което е жалко. Но реално има фирми които плащат за добри специалисти с 3+ години опит по над 10 000 лв месечно. Българските фирми и ръководители подбиват цените, обаче и то с много. Общо взето реже се на 3. 10К не означава кодер с ъмнайсе години трудов стаж и пипане на оная работа, а човек който наистина гори за работата и интелект, пък дори и с три години опит.

  19. Anonymous

    Девиза в софия :

    Обещай
    пък
    после излъжи.

  20. Програмист

    в тази статия силно преувеличават заплатите на програмистите

  21. Морски

    5500 евро – стартовата заплата на един корабен ел.механик… за нашата бананова държава перспективните специалности са корабни машини и механизми, корабоводене и електрообзавеждане на кораба …а в този кенеф София, за да отида да живея заплатата трябва да е няколко по 10к

  22. Байно ле!

    Докато в София не вземат да мислят и за цяла България, така ще е… винаги ще липсват едни 20-30 хиляди програмисти, а може и повече да станат! Щото нещата
    са точно, като отношението им към БДЖ, дето превозва пътници в цяла България. Не дават и стотинка на т.н. Държавна фирма, щото имала дългове, но за нейна
    сметка строят Метро в цяла София от еврофондове за инфраструктура! Затова нека да се замислят всички програмисти и да не ми ходят в тъпата София, ами направо
    в чужбина, щото политиците сега едно казват и след няколко часа е съвсем друго. Доказателството за това как Ви мамят е най-новата статистика изнесена от
    Националния статистически институт, където се казва, че средната работна заплата за всички професии в странат била станала 1200 лв., но никой не споменава
    дори, че това е на основа тримесечна база т.е. имат промяна на базата в самия институт и вече всичко се отчита за 3 месеца. Еми то тази сметка може да я
    направи всеки: 3 x 400 (минимална заплата в момента) = 1200 лв.

  23. Anonymous

    Хубава измама

  24. Възмутен

    че къде видя да пише, че София е България?
    Каквото си го направи човек, никой град не може!
    От теб зависи и никакви оправдания и мрънкания не се приемат.

  25. Софтуерист

    София не е България!
    Пък знае ли човек, може и да бъркам..?

Коментар