В интернет циркулират 640 терабайта всяка минута

Само за една минута в интернет се разглеждат повече от 20 000 снимки във Flickr, 6 милиона страници биват посетени във Facebook, в Twitter се публикуват 1 000 000 съобщения, в YouTube се качва ново видео съдържание с продължителност 30 часа и се свалят 47 000 приложения. Преди 2004 година нито един от тези канали не съществуваше, припомня Intel в една „Интернет история”, базирана на факти и цифри за еволюцията на мрежата през последните години.

Интернет трафикът нарасна изключително много през последните години, като социалните мрежи са важен фактор за това. Достъпът до мрежата се разшири и хората могат да се свързват от много и различни устройства – от смартфони до таблети, от нетбуци и ноутбуци до ултрабуци и дори от автомобили.

И докато разпространението на мобилните устройства не може да бъде пропуснато, сякаш не се забелязва един по-голям проблем. Близо 640 000 гигабайта глобални IP данни се трансферират за една минута в интернет. И това е само началото. Броят на мрежово свързаните устройства се равнява на този на световното население. До 2015 година броят на същите тези устройства се очаква да се удвои.

Също така до 2015 година ще са ни необходими пет години, за да разгледаме цялото видео съдържание, преминаващо през IP мрежите всяка секунда. Още повече, че на всяка една минута ще се създават 45 злонамерени уеб страници, 15 милиарда устройства ще бъдат свързани, а интернет трафикът ще може да бъде съхранен на 230 000 DVD-та. Също така трафикът, генериран от мобилни устройства, ще се увеличи 11 пъти, а общият интернет трафик – 3 пъти.

За да се справят с огромния ръст на данни, Intel и други от големите компании работят за осигуряване на постоянен достъп до информация и забавление. Това ще изисква много научно-изследователски ресурси, но процесът е вече започнал и всичко изглежда добре благодарение на гама продукти, които непрекъснато променят капацитета на работа на центровете за данни, а именно процесорите Intel Xeon E5.

За да създаде среда за развитие на бъдещите продукти, които да отговарят на огромния обем от трафик на данни, Intel обяви комуникационната платформа от следващо поколение с кодово име “Crystal Forest”. С нейна помощ производителите на компютърно оборудване ще могат да обединят три комуникационни натоварвания – приложения, контрол и обработка на пакети – с процесори с многоядрена Intel архитектура.

Xeon E5 ще стане сърцето на един гъвкав и ефикасен център за данни, който ще позволи упражняване на контрол върху потока данни – както входящи, така и изходящи, създавайки основата на облака, който си взаимодейства с повече от 15 милиарда устройства, свързани към мрежата, посочват от най-големия производител на процесори.

Коментари по темата: „В интернет циркулират 640 терабайта всяка минута”

добавете коментар...

  1. Zzz

    @Илиев, прелял ти е мозъка. Има ли някой друг производител на процесори с когото ИТ индустрията да се съобразява повече от Интел? И качеството на интернет услугите в това число

  2. От

    уважение към източника на информацията, предоставена безплатно на медиите и аудиторията

  3. Илиев

    Интересно как статията преля в реклама на Intel.

Коментар