Големите данни могат да осигурят растеж на ЕС

Големите данни имат потенциал да осигурят растеж от над 200 млрд. евро до края на десетилетието (източник: Варшавски институт за икономически изследвания)

Големите данни имат потенциал да осигурят растеж от над 200 млрд. евро до края на десетилетието
(източник: Варшавски институт за икономически изследвания)

Преходът към решения, основани на данни, може да допринесе с 206 милиарда евро към европейската икономика до 2020 г., или увеличение от 1,9% на европейския брутен вътрешен продукт, сочи нов доклад, разпространен от Microsoft.

Увеличението на приходите ще бъде усетено във всички 28 държави-членки на ЕС, като се очаква растеж от 2% в субрегионалния БВП за Северна Европа, 1,9% в новите държави-членки и 1,6% в Южна Европа. Икономическите сектори, за които се смята, че ще спечелят най-много, са търговията (47 млрд. евро), производството (45 млрд. евро), публичната администрация (27 млрд. евро) и здравеопазването (10 млрд. евро).

Докладът „Големи бази данни и данни с отворен достъп в Европа – двигател на растежа или пропусната възможност?” е изготвен от Варшавския институт за икономически изследвания и стъпва на възходящ макроикономически модел BOUDICA, който включва подробни данни за европейската икономика, извлечени от базата данни на Евростат.

Значителният потенциал на данните с отворен достъп и големите бази данни за по-ефективни и прозрачни услуги в публичния сектор е друга констатация на доклада. Такива са например мобилните приложения, които позволяват на живеещите в градовете лесно да планират своите пътувания с обществения транспорт, както и предоставянето на информация относно мерки за спестяване на енергия, подходящи за дома.

Малките и средни предприятия и предприемачите също могат да се възползват от по-голям достъп до финансиране и пазари, както и от подобрена ефективност на бизнес процесите, предлагани от данните с отворен достъп и големите бази данни.

Докладът насърчава политиците да работят заедно на ниво ЕС ниво за инициативи като укрепване на единния цифров пазар чрез хармонизирането на регламенти и стандарти в тази сфера. „Европа може да спечели много от увеличаване на иновациите и растежа като насочи усилията си върху данните с отворен достъп и големите бази данни”, смята председателят на Варшавския институт за икономически изследвания и автор на доклада – Мачей Буковски.

„На равнището на ЕС, създаването на истински единен цифров пазар ще намали бариерите за навлизане на големите бази данни, което ще позволи по-лесно създаване на универсални, общоевропейски ИКТ решения с по-ниски разходи за потребителите и публичния сектор. Предизвикателството е да се включат данните с отворен достъп и големите бази данни в по-широката програма за реформи за Европа”, коментира Буковски.

Данните с отворен достъп и големите бази данни ще отключат нов растеж, нови работни места и нови възможности за всички европейци чрез намаляване на разходите, реализиране на икономии от мащаба и по-лесен достъп до технологичните иновации, заяви Ян Мюлфайт, председател на Microsoft за Европа.

Той дава за пример проекта „Транспорт за Манчестър”, който използва Windows Azure, за да хоства нова платформа за данни с отворен достъп в реално време, която помага на пътниците по-добре да планират пътуването си.

Коментар