Microsoft ще сертифицира Linux специалисти

Microsoft прави важна стъпка в стремежа си да поддържа колкото се може повече външни технологии и отворената общност

Microsoft прави важна стъпка в стремежа си да поддържа колкото се може повече външни технологии и отворената общност

Microsoft стартира програма за сертифициране на специалисти съвместно с некомерсиалната организация Linux Foundation. Новите сертификати ще се издават след два изпита – за работа с Microsoft Azure и за администриране на операционни системи с Linux ядро.

Успешното преминаване на двата изпита означава, че специалистът може да проектира, внедрява и обслужва сложни облачни Linux среди и в пълна степен да използва предимствата и функциите на Microsoft Azure, поясняват от компанията.

Решението на Microsoft да пусне програма за сертифициране съвместно с Linux Foundation е нехарактерна стъпка за компанията, коментира ZDNet. „Изглежда, че котките и кучетата могат да живеят заедно”, пише американското издание.

Microsoft, от своя страна, пояснява в блога си, че прави важна стъпка в стремежа си да поддържа колкото се може повече външни технологии и отворената общност.

Налице е и друга причина за подобен ход, отбелязва Bisness Insider. По думите на техническия специалист от Microsoft Джон Шевчук, над половината достъпни в Azure Marketplace образи се базират на Linux, а не на самата Microsoft.

„Фактът, че на Linux стъпват над половината образи в Azure Marketplace, и пускането на новата програма за сертифициране означават мащабна промяна в модела на Microsoft. Очевидно, главен инициатор на тези промени е Сатя Надела”, допълва Шевчук.

Коментари по темата: „Microsoft ще сертифицира Linux специалисти”

добавете коментар...

  1. :)

    Какво е линух ??? Все съм чувал за Линукс, ама това линух ще е някакво ново творение ….

  2. anonimka

    Защо не работи linux-bg.org.

  3. Anonymous

    Мда, инфантилното джиткане с последния шутър явно е решаващия аргумент за избор на ОС при изказалия се “обикновен” потребител. Затова и му е простено аргументацията му да е така глуповата…

  4. до :)

    и без това линукс не се използва от обикновени потребители, ще си останат линух-чикиите да дрънкат.

  5. :)

    И всичко това е за да си пробутват смотания Azure. Майкрософт та дрънка!

  6. Anonymous

    Никой в къщи няма нужда от Майкрософт за да ползва Линукс. А ползваме 3 дистрибуции – Дебиан, Центос и Убунту. Под нито една няма проблем да се ползва скайп. Сина ми е на 16 и ползва уиндоси от виндос 98 до виндос 8.1 + дебиан 7,8 и убунту от 12 до 14. А не е ИТ ориентиран. Жената е юрист и ползва дебиан, убунту и всички уиндоси от 95 до 8.1. Особено последните версии на Убунту имат прекрасни десктоп – ориентирани версии с потдръжка на десетки хиляди игри, безплатен офис пакет и т.н. Лесно се адва и в активна директория.
    А за производителност няма да говоря. Е, почти. 4 виртуални вин2012 сървъра на една и съща машина под виндос 7(най – бързия) товарят процесора на 85%, а под убунту 14 на 35%. Паметта при уин е свръх натоварена, докато под линукс е в оптимална. В четенето и запоса на хардовете няма видима разлика. Разликата в производителността е убийствена.
    Линукс няма голяма нужда от уиндос.

  7. Anonymous

    Дебиан ще направят жестока грешка, ако допуснат диктата на Майкрософт. Няма фирма, която да е работила с редмъндци и да не е съжалявала жестоко впоследствие.

  8. bobo

    MS поне ще спомогне тази система да започне да се ползва от обикновените потребители.Наскоро имаше в един форум голяма борба по подкарването на скайп.Смешници бяха тези от форума linux bg.org

  9. Anonymous

    :))) Дяволът ще обучава праведници :))) Тава нещо като инфилтрация на джихадисти при конкуренцията ли е? :)))

    M$ са подкарали отново една от най-долните си стратегии – Embrace, Extend, and Extinguish, с която неведнъж са унищожавали неподвластните им технологии. Стойте максимално далеч от “добрите” им намерения, най-вече, когато дават вид на особена кооперативност.

Коментар