IBM създава умен компютър за военните

Принципите на работа на човешкия мозък навлизат в суперкомпютрите

Суперокомпютър, който работи на принципа на човешкия мозък, ще получат американските военни от IBM, съобщи Engadget.com. ИТ гигантът вече работи по системата съвместно с ВВС на САЩ.

Днешните суперкомпютри могат да решават сложни задачи, но те разчитат на груба изчислителна мощ, докато човешкият мозък работи на други принципи. IBM си съструдничи с военните в създаването на първия в света суперкомпютър, който прилага принципите на човешкия мозък, доколкото те са познати.

Системата ще се състои от масив с 64 ядра във вид на невросинаптични чипове TrueNorth. Те са свързани помежду си както невроните на мозъка. Всяко ядро се явява част от разпределена мрежа и работи паралелно с други ядра по управление на събития.

Подобна архитектура дава възможност системата да продължи да работи и да генерира резултати дори при отказ на едно ядро. Твърди се, че производителността на суперкомпютъра ще бъде еквивалентна на тази на 64 млн. неврона с 16 млрд. синапса, при консумация от 10 вата на чип.

Както и други невронни мрежи, системата на IBM ще се използва предимно за решаване на задачи като разпознаване на образи и обработка на данни, постъпващи от различни сензори.

Коментари по темата: „IBM създава умен компютър за военните”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    В квартала си го знаем като Skynet.

  2. Anonymous

    На воените им трябва мозък.

  3. Anonymous

    Колко трябва да си изперкал, Огняне, за да пуснеш такъв коментар под такава статия 😉
    Какво ти направи Вова? Нещо на дупчицата на края на гърба?
    🙂 😉 😉

  4. Огнян Пеев

    Руския компютър Вова, само срещу бутилачку водка, демонстрира завидна изчислителна мощ! 🙂

Коментар