Япония в скандал с фалшиви данни за сградни амортисьори

634-метровият небостъргач Tokyo Skytree използва фалшифицирани съоръжения на KYB Corp.

Официални представители на правителството в Япония – една от най-земетръсните страни в света – наредиха на частна компания, фалшифицирала данните за качеството на своите сградни амортисьори за трусове, да подмени продуктите си в стотици сгради.

KYB Corp. е един от големите производители на сградни амортисьори – устройствата, използвани за намаляване на вибрациите на сградите при земетресение. Фирмата заяви преди дни, че данните, свързани с качеството на продуктите й – нейни и на едно дъщерно дружество – са били фалшифицирани от 2003 г. насам и даже вероятно още от 2000 г.

Правителствените служители уверяват пред Ройтерс, че няма риск сградите да се сринат в резултат на това, дори при тежко земетресение. Сега обаче те се опитват да определят колко постройки са засегнати от фалшификацията. Самата компания каза, че най-малко 900 сгради из Япония са използвали продукти, които „биха могли да са включени във фалшификацията на данните”.

Операторът на Tokyo Skytree – 634-метров небостъргач, който е една от най-големите туристически забележителности в Япония – обяви, че има инсталирани продукти на KYB. Губернаторът на Токио Юрико Койке заяви, че продукти на фирмата са използвани в поне седем сгради – собственост на столичната управа.

Министерството на земеделието, инфраструктурата, транспорта и туризма призова KYB да поеме пълната отговорност за проблема и да определи как се е случило фалшифицирането. Ведомството изиска от фирмата да предприеме стъпки за замяна на амортисьорите и да гарантира, че това никога няма да се повтори.

Организационният комитет за Олимпийските игри в Токио през 2020 г. пък има данни, че продукти на KYB са използвани в строежа на няколко съоръжения за игрите, но без каквито и да е подробности. „Ние сме наясно, че правителството в Токио вече е поискало от компанията да инспектира продуктите и ще изчакаме по-нататъшните данни”, заяви говорителят Маса Такая.

Коментар