Роскосмос създава свръхтежка ракета-носител Енисей

Роскосмос започва разработката на нов клас свръхтежки ракети-носители (снимка: Роскосмос)

Държавната корпорация Роскосмос обяви план за създаване на ракета-носител от свръхтежка категория до 2028 г., стана ясно от съобщение в Twitter на шефа на компанията Дмитрий Рогозин.

„Енисей” ще бъде първата за постсъветска Русия свръхтежка ракета-носител. Същото име ще се използва и за целия клас от нови свръхтежки ракети на руската космическа индустрия.

В амбициозния проект са ангажирани разработчиците РКК „Енергия” С.П.Корольов (Московска област), РКЦ „Прогрес” (Самара) и Център М.В.Хруничев (Москва) – в частност, в създаването на третата степен.

Предполага се, че Енисей ще има товароносимост в диапазона 80-130 тона. Към момента не са известни повече подробности за проекта, но той е знаков, тъй като подобен клас свръхтежки ракети практически липсва в космическата индустрия, с изключение Falcon Heavy на SpaceX, която има само един полет.

Коментари по темата: „Роскосмос създава свръхтежка ракета-носител Енисей”

добавете коментар...

  1. Фофуфен

    Фофу е платен трол, обаче вече толкова се изтърка, че чак изчезна като смислова значимост от идейното поле на сайта 😉

  2. Anonymous

    Фофу, брадчед, повярвай ми, където и а идеш, от себе си не можеш да избягаш ;)))
    Това е най – страшното. Поне за тебе, като гледам 😉

  3. Fishcake

    Боже, сега пък целият сайт бил “рубладжийски”, защото имало статия за руска ракета. Абе вие сте ненормални хора.

  4. Оня дето помни

    След като мат’рялчето завършва с подобен цитат, ясно е защо поръчковото му авторче го е досрамяло дори да си напише името:

    “Към момента не са известни повече подробности за проекта, но той е знаков, тъй като подобен клас свръхтежки ракети практически липсва в космическата индустрия, с изключение Falcon Heavy на SpaceX, която има само един полет.”

    Абе неграмотник, Фалкон Хеви поне има един полет и в момента подготвя още два. А не е минала и година от първия полет. Какво му е знаковото на проекта, след като нищо не се знае за него, освен че щял да стане някъде към 2028 г. може би? А ти не знаеш ли, че фирмата, която изстрелва Фалкон 9 и пусна Фалкон Хеви има планове да пусне своята BFR поне 5 г. по-рано? И че вече изгражда прототипа на който всеки може да види снимките? И ако знаеш, защо не го съобщаваш, ами дрънкаш врели-некипели за някакви знакови успехи в далечното бъдеше? За да не стане ясно, че някакъв си Мъск само с една от фирмите си направи смешна цялата руска ракетно-космическа промишленост ли?
    Или защото сега Мъск е главен враг на Тутраканската селищна система?

    Колко рубли изкара за тая възторжена статия? 20? 30?

  5. Ставри

    Хахаха ще ползват високи технологии от ВАЗ, УАЗ и печки Раховец!

  6. Фофу

    Yo, аз знам, че комсомолец спира да говори обикновено когато му свършат опорите точки, но както кажеш. По-важно и другите да прочетат, че тия енергични комсомолци мира нямат и разпространяват дезинформация от сутрин до вечер.

    ха нека пак ти премислят опорите точки, че в тоя вид са обикновени врели некипели глупости.

    Северен И Южен Виетнам са установени със статут от Женевска конференция на ООН през 1954. Ако в нечия чугунена глава “статута на южен Виетнам е престанал да съществува като държава в началото на конфликта” си е неин проблем.

  7. ха

    Фофу явно слабо е запознат със статута на южен Винетнам, който е престанал да съществува като държава в началото на конфликта!!!! Именно тогава според всички договорени ПРЕДВАРИТЕЛНО правила е трябвало да се осъществи общ виентамски референдум за обединение или обособяването трайно на две държави. Но територията южен Виентам е бил окупирана от про американски местни военни подразделения и така е бил възпрепятстван въпросния референдум и в частност законността е била нарушена.

    Между другото Винетнам е била френска колония, която държавата Франция в крайна сметка освобождава. Но не и САЩ, който в някакъв смисъл си присвоява южната половина на държавата. И после Фофу ми говори за суверенна държава…

  8. Yo

    След като прочетох първото изречение, реших да се насладя на неделята, без дебати с луди хора. Успех.

  9. Фофу

    Брех, че бодър и надъхан комсомолец. И все пак нещо излъгах ли ? Това дали било черногледство си е твое мнение.

    Да ти кажа няколко неща които на петъчните събрания на които се просвещаваш обикновено не казват.

    Първо че не са били КОНЦлагери за японци, а лагери. И американците са били ПРИНУДЕНИ да вземат тази мярка срещу едни японци които никои не е викал като емигранти, но все пак са били приети да живеят измежду американците и след което във време в което Япония се изявява като подъл агресор и напада Пърл Харбър без да е обявена война. И самите японци са имали избор да напуснат страната, въпреки риска, че като се приберат могат да вземат оръжие (или да бъдат принудени) и да се бият срещу довчерашните си съседи. Тез които са останали са били третирани съвсем нормално въпреки жестокостите на официалната японска власт спрямо пленените амариканци.

    Всеки има право да се защити нали ? Американците не са искали някакви японски агенти да използват свободите на тяхната държава – демек без минни полета и КПП-та, като някъде другаде и да ходят и да вършат подмолни дейности.
    Никоя друга държава в света нямаше да се отнесе толкова толерантно в подобен случай.

    Напалма и подобните оранжеви агенти и пр. да ти спомена АКО НЕ ЗНАЕШ, са били използвани за защита на суверена страна – Южен Виетнам, срещу агресор подкрепен и насъскан от великото СеСеСеРе – Северен Виетнам. И са използвани предимно за разчистване на джунгла, защото тя е давала основно предимство на северовиетнамците. Всеки има право да се защити нали ?

    И последно ако си мислиш, че вярно може да стане да има разни марсиански, лунни и пр колонии, където хората ще могат да живеят както на земята значи си попрекаил със Sci Fi – a. Земята има няколко уникални параметъра, които ни позволяват да живеем така както живеем. Най-вече магнитно поле което ни пази от космическата радиация. Другото са Фафли с които се запълват списанията или сайтовете ако няма за какво друго да се говори. И се внушава едва ли не, не се притеснявайте, тровете зеямата, бомбардирайте се с ядрени оръжия, като стане много зле ще се изнесем еди къде си.

    Няма къде да се изнесем.

  10. Yo

    Колко време и усилия харчиш, за да пишеш пасажи колко лоша е страна, която не съществува от 30 години. Никой не спори за СССР, както и никой не спори, че американската ракетно-космическа наука е зачената във време на концлагери за японци, експерименти с т (Tuskegee) и избиване на виетнамци с газ и напалм. Но пак искам и САЩ, и Русия да успеят в космоса, защото човечеството му трябва оптимизъм, а не черногледа злоба и поглед назад.

  11. Фофу

    Е, сега вече Saevar трябва да черпи. Той сигурно затова се скри и не се обади да похвали прогресивните руснаци.

    На другаря Путин му се налага тази година да вдига и той пенсионната възраст и сега върти чашките и вика “Тука гледай внимателно и печелиш обезателно”.

    Даже собствено Тв предаване започнал – сигурно в него ще разказва как с джобното си ножче произведено в Ижовските машинни заводи на младини е бил сам срешу 30 американеца и той изтрепал половината, а другите взел в плен.

    Не знам кои учени ще се навият да работят обаче, като вече се разбра, че тия дето му разработиха свръхзвуковите ракети и ги тестваха миналата година успешно, вече са нарочени за прадатели и са в панделата. Стари съветски похвати – защо да ти плащаме, като можеш да работиш без пари и да си благодарен, че си жив.

    За справка Сергей Корольов, бащата на съветската космическа техника – изкаран от каторгата, но закотвен да работи до края на дните си в звездното градче, като даже за разходки всред природата е трябвало да иска разрешение и да разкаже предварително къде възнамерява да ходи.

  12. Yo

    Остави политическата злоба настрана. Иска ми се и този проект, и BFR на Spacex, и SLS на НАСА да заработят. Този тип ракети не са комерсиални, става въпрос за колонизиране на космоса, строене на лунни бази, нещо, в което човечеството буксува от 40 години. Не ми пука кой ще го направи и как ще се бие в гърдите като го направи, стига да стане.

  13. Случаен

    Да бе да, идеята е, сплотете се около бащицата Путин. 2028 година е много далече и на ватниците им обещават смело хиперболоиди, ядрени ракети и т.н.

Коментар