Битката за AI: отворени срещу затворени модели

Клиентите на изкуствения интелект имат избор между затворени и отворени AI модели
(снимка: CC0 Public Domain)

OpenAI, разработчикът на най-популярния чатбот с изкуствен интелект ChatGPT, който предизвика истински бум на пазара в последните две години, се сблъсква с все повече и повече конкуренти с по-достъпни и ефективни AI модели.

Apple и Nvidia наскоро обявиха планове да се присъединят към Microsoft като инвеститори в OpenAI. По този повод Уолстрийт Джърнъл предупреди за рисковете от инвестицията, тъй като OpenAI е изправена пред по-силна конкуренция от всякога на пазара за AI решения.

Според анализаторите, заплахата идва от други стартиращи фирми, предлагащи услуги на по-ниски цени, както и собствени AI модели, които са по-ефективни при решаване на по-тесни проблеми.

Meta вижда голяма перспектива в следващото поколение стартъпи за изкуствен интелект. Марк Зукърбърг позиционира своята компания като защитник на обикновените хора, предлагайки авангарден AI модел Llama безплатно за използване от външни разработчици. Google също пусна AI модел с отворен код.

За разлика от тях, OpenAI таксува крайните потребители и компании за достъп до своите най-мощни AI модели. Много експерти смятат, че потребителите в крайна сметка ще разчитат на различни AI модели – както от доставчици на софтуер със затворен код като OpenAI, така и на модели с отворен код от конкуренти, поддържани от Зукърбърг.

Междувременно изкуственият интелект с отворен код вече догонва ранните AI продукти, особено в ежедневните бизнес приложения, които изискват постоянна производителност и ниски разходи.

Meta обяви тази седмица, че версиите на нейния AI модел Llama са били изтеглени близо 350 милиона пъти от разработчици на софтуер и потребители, което е 10 пъти повече отколкото преди година. На свой ред OpenAI твърди, че услугата ChatGPT вече има 200 милиона активни потребители седмично.

За много ежедневни цели AI моделите, обучени да изпълняват само определени задачи, ще бъдат по-добри и по-евтини за използване, според Жулен Лоне от стартъпа Adaptive ML, който използва Llama, за да обучава малки персонализирани AI модели. Те са много по-лесни за настройване от гигантските, патентовани AI решения като ChatGPT.

И броят на потребителите на такива модели расте. Например, компании като DoorDash, Shopify, Goldman Sachs и Zoom заявиха, че използват AI с отворен код за задачи, вариращи от обслужване на клиенти до разбор на срещи.

Друг пример е Procore Technologies, разработчик на платформа за управление на сложни строителни проекти. По-рано тази година Procore пусна за първи път функции, използващи големи езикови, разчитайки на ChatGPT, достъпен чрез облачната платформа на Microsoft. След това Procore създаде софтуер, който улеснява използването на почти всеки AI, и необходимостта от ChatGPT изчезна.

В случаи като тези, задържането на клиенти може да бъде предизвикателство за OpenAI. Повечето компании не искат да бъдат затворени в един доставчик на AI и поне засега превключването между доставчици на услуги за AI е лесно. Това прави AI моделите на OpenAI конкуренти на AI решения, които клиентите на стартъпа вече могат да разработят сами.

На свой ред OpenAI се успокоява с факта, че конкуренцията от AI с отворен код увеличава броя на специалистите, които знаят как да използват изкуствения интелект, а това води до увеличаване на търсенето на нейните услуги.

Когато става въпрос за проблемите със сигурността, мненията също се различават рязко. Привържениците на затворените системи казват, че разполагат с ресурсите и контрола, за да предотвратят злоупотребата с технологията и използването на инструментите с отворен код от лоши участници.

Привържениците на решенията с отворен код, от друга страна, твърдят, че техните системи улесняват откриването на проблеми и справянето с неволни щети, тъй като са отворени за обществен контрол, докато подобни проблеми са трудни за откриване в затворените системи.

Коментари по темата: „Битката за AI: отворени срещу затворени модели”

добавете коментар...

  1. Българин

    Никой модел не може да се конкурира с този на OpenAI. Просто защото част от обучението е така наречения fine tuning, който се прави с примерни въпроси и отговори във всякакви сфери. OpenAI са инвестирали в подбор на хора и експерти във всякакви области. Мисля над 100 хиляди примерни въпроси и отговора. Голяма част от локалните модели ползват базов transformed based embedding с минимален fine tuning и съответно отговорите, които генерират са ОК само на ниво синтаксис и граматика.

Коментар