Бианор сключи нов договор с Европейската агенция по отбрана

От 2020 година насам Бианор участва в седем проекта по програми на Европейската комисия в областта на отбраната и сигурността (снимка: Wiser Technology)

Българската компания Bianor Services, част от Wiser Technology (“Бианор Холдинг” АД), подписа нов договор с Европейската агенция по отбрана (EDA) като част от консорциум, воден от INDRA. 

От 2020 година насам компанията участва в седем проекта по програми на Европейската комисия за развитие на сътрудничеството в областта на отбраната и сигурността. Към момента Bianor Services продължава да работи активно по пет от тях. Някои от водещите теми са насочени към повишаване на киберсигурността чрез използване на технологии, базирани на изкуствен интелект.

Проектът “Европейска система за командване и контрол” (European Command and Control System, E2C), финансиран от Европейския фонд за отбрана (EDF), е продължение на успешно реализирания “Европейска стратегическа система за командване и контрол” (ESC2), който стартира през 2020 г. с финансиране на Европейската програма за промишлено развитие в областта на отбраната (EDIDP).

E2C е за период от 24 месеца и е на обща стойност за целия консорциум от 47 млн. евро. Координатор на проекта е испанският лидер в отбранителната индустрия INDRA. Сред участниците в консорциума са италианската Leonardo и Институтът по отбрана, както и компании от Австрия, Германия, Дания, Естония, Нидерландия и Португалия.

“Консолидацията на компаниите в групата на Wiser ще ни позволи в бъдеще да взимаме по-сериозно участие в подобни мащабни проекти, да предоставяме по-висока добавена стойност на нашите партньори и заедно да работим за гарантиране на сигурността на европейския континент”, коментира договора Спартак Кабакчиев, търговски директор на Wiser Technology.

Проектът EC2 ще бъде от съществено значение за операциите и мисиите в рамките на Общата политика за сигурност и отбрана на ЕС. Той ще предостави на Съюза многофункционално решение за командване и контрол, като едновременно с това ще позволи централизирано управление на всички оперативни способности и осигуряване на оперативна съвместимост между всички държавни институции.

Проектът ще обхваща проучване, проектиране, прототипиране и тестване на системата, уточниха от Wiser.

Коментар