Windows 11 се сдоби с нова файлова система

Някои операции по копиране на файлове ще се изпълняват по-бързо в Windows 11
(снимка: Microsoft News)

Голямата актуализация Windows 11 2024 (24H2) добави поддръжка на файловата система ReFS (Resilient File System) и функция Block Cloning за клониране на блокови файлове. Това се случва за първи път в потребителска версия на Windows и значително ще ускори операциите по копиране. Първоначално тези функции бяха достъпни само в Windows Server.

Файловата система ReFS дебютира през 2012 г. като алтернатива на NTFS (New Technology File System), която се използва от 1993 г. За разлика от NTFS, ReFS не може да се използва на диска, от който се зарежда операционната система. Тя е предназначена за работни станции и сървъри, които имат множество носители за съхранение и се нуждаят от възможно най-стабилното и мащабируемо съхранение.

Блоковото клониране, поддържано от ReFS, осигурява 18% увеличение на скоростта на копиране за малки файлове от 1 MB, отбелязва Tom’s Hardware. Но ползата нараства значително с увеличаване на размера на файла, тъй като системата всъщност не копира цялото количество данни, а работи само с препратки към тези данни.

Например, при копиране на файл от 1 GB, ускоряването в сравнение с NTFS достига 94%. С други думи, блоковото клониране улеснява потребителите, които често прехвърлят големи количества данни. Но ускорението се постига само с файлови операции в рамките на едно устройство.

Клонирането на блокове не е единствената полезна функция на ReFS. Други важни характеристики на тази файлова система са вградено архивиране на данни и проверка на целостта на файла, което елиминира необходимостта от ръчна проверка на диска (ReFS прави това автоматично).

ReFS също е по-устойчива на повреда на данните. Ако има проблеми с целостта на данните, системата изолира и изтрива само повредените области, което позволява на потребителите да запазят повечето (ако не всички) от тях, когато проблемът не е твърде сериозен.

ReFS може допълнително да подобри производителността чрез различни други начини, особено когато използвате множество SSD и HDD. Въпреки това, тя е насочен към корпоративна употреба и не поддържа много от функциите на NTFS, като криптиране или компресиране на файлове.

Като цяло добавянето на поддръжка на ReFS към потребителската версия на Windows 11, която традиционно се намира само във версиите на Windows Server, изглежда много обещаващо. Но за да се възползвате от тази файлова система, имате нужда от компютър с множество физически устройства.

Освен това, дори ако няколко диска са инсталирани в компютъра, те не могат да бъдат преобразувани от NTFS в ReFS директно – за да активирате ReFS, ще трябва напълно да преформатирате устройствата.

Коментар