Цените на светодиодните лампи падат

Средната цена на светодиодна лампа с мощност, еквивалентна на 40-ватова лампа с нажежаема жичка, се е понижила с близо 2% през май

Въпреки стабилните продажби на светодиоди, производителите на лампи по тази технология са принудени да намаляват цените на продуктите си, сочи анализ на тайванското издание DigiTimes.

Средната цена на светодиодна лампа с мощност, еквивалентна на 40-ватова крушка с нажежаема жичка, се е понижила с 1,9% до $6,5 през май тази година. 60-ватовият еквивалент е загубил 0,6% от цената си и струва $8,1.

На пазара в САЩ комплект от четири светодиодни лампи на Philips с мощност по 7 вата се продава за $16,48 (по $4,12 за брой), а Cree предлага осем лампи с мощност по 10 вата за $36,99 (по $4,62 за брой).

Според индустриални източници, Philips продължава преговорите с доставчици на компоненти, за да намали още цените на своите светодиодни лампи – очаква се поевтиняване с 10% през втората половина на годината.

За да компенсират спада в цените, производителите са принудени да намаляват себестойността на светодиодните лампи, като едновременно с това повишават тяхната енергийна ефективност. Новите лампи работят при повишено напрежение – 12, 18, 36 и дори 48 волта.

Коментари по темата: „Цените на светодиодните лампи падат”

добавете коментар...

  1. Ози

    True that…

  2. Anonymous

    Статията дава невярна информация. Във Викиват например, една еквивалентна на 60W LED крушка с напълно приемливо качество и ефективност е 2,99лв. по цени на дребно. Това е нивото на пазара, а не мечтите на самозабравилите кожодери от Philips.

Коментар