Чип обединява процесор и оперативна памет

Тясно място в днешните компютърни системи е ограничената пропускателна способност при обмен на данни между процесора и оперативната памет. Това е една от основните пречки за създаване на по-бързи компютри.

Възможно решение на този проблем предлагат учени от Станфордския университет и Масачузетския технологичен институт. Те разработват чип, който обединява процесор, оперативна памет и допълнителни сензори, става ясно от публикация в сп. Nature.

За разлика от съществуващите чипове, направени от силиций, прототипът на новия чип е създаден от въглеродни (графенови) нанотръби, върху повърхността на които е нанесен слой резистивна памет (RRAM). Според учените, това е най-сложната наноелектрическа система, създавана някога.

В чипа е реализирана триизмерна компютърна архитектура. Пробивът е станал възможен, благодарение на използването на въглерод, тъй като производството на силициеви чипове изисква по-високи температури, които могат да повредят чувствителните клетки RRAM.

Освен че предлага по-висока производителност от съществуващите процесори, прототипът може да се използва и в приложения за разпознаване на газове, благодарение на връхния слой от нанотръби-сензори. Учените не се ангажират със срокове за пускане на комерсиални продукти на базата на новия чип.

Коментар