Siemens ще помага на Китай в дигитализацията

Siemens се споразумя с правителството на Китай за партньорство в сферата на дигитализацията на производството

Немският гигант Siemens сключи споразумение с китайското правителство и бизнеса в страната за съвместни действия в цифровизацията и модернизирането на индустриалния сектор. Документът бе подписан в Берлин в присъствието на германския канцлер Ангела Меркел и китайския президент Си Дзинпин.

Цифровизацията и иновациите са от ключово значение за икономическото развитие на Китай, заяви Джо Кезер, президент и главен изпълнителен директор на Siemens AG. По неговите думи, Siemens ще помогне на Китай да отключи пълния потенциал за икономическо развитие на страната.

Въз основа на съществуващата рамка за сътрудничество между Siemens и Китайската комисия за национално развитие и реформи, двете страни подписаха и меморандум за разбирателство, в който се определят съвместни дейности в областта на иновациите и прилагането на цифровите технологии.

В отговор на инициативите „Произведено в Китай 2025” и „Интернет +” Siemens ще продължи да предлага решения за цифрови предприятия, които да подпомогнат модернизирането и преобразуването на индустриалния сектор в Китай.

Компанията ще вложи още ресурси в научноизследователската и развойната дейност, както и в развитието на таланти за цифрово производство в Китай. Една от фокусните области е по-нататъшното проучване за използване на MindSphere – операционната облачна IoT система на Siemens.

Siemens също така подписа споразумение за стратегическо сътрудничество с Китайската авиокосмическа научна и индустриална корпорация (CASIC). Двете компании ще си партнират в областта на индустриалния IoT и интелигентното производство.

Сътрудничеството на Siemens с Китай датира от 1872 г., когато компанията въвежда първия точков телеграф. През октомври 1985 г. Siemens и бившето китайско Министерство на машиностроенето, електрическата и електронната промишленост подписаха Меморандум за цялостно сътрудничество за насърчаване развитието на машиностроенето, електрическата и електронната промишленост в страната – първото споразумение от този вид, постигнато след отварянето и реформирането на страната. Siemens и Китай подновиха меморандума за разбирателство през 2011 г. и 2016 г.

Коментар