Четенето на мисли става реалност до 10 години

Млада компания, основана от бивш служител на Facebook и Google, работи по амбициозен проект за умна шапка, способна да чете мислите на човека.

В рамките на едно десетилетие телепатията ще стане достъпна, уверява Мери Лу Джепсън, един от основателите на стартъпа Openwater. Подготвяното устройство за четене на мисли представлява обикновена шапка с вградени в нея сензори.

Мери Лу Джепсън, бивш мениджър от Facebook, основава Openwater през 2016 г. Стартъпът вече е създал съответната технология за четене на мисли, но я пази строго в тайна, тъй като разработката все още не е патентована.

Джепсън има богат опит в различни ИТ проекти, тя е един от разработчиците на платформата за виртуална реалност Oculus VR (придобита от Facebook). Освен това Джепсън е работила в екипа на Google X – подразделението за перспективни технологии на интернет гиганта, където е съветвала Сергей Брин.

В последните 5 години Мери Лу Джепсън е регистрирала над 100 патента, най-вече в сферата на оптоелектрониката. Тя е професор в Масачузетския технологичен институт и съосновател на програмата „Лаптоп за всяко дете” (OLPC).

„Openwater разработва устройство, което ще позволи проникване в главата на човека. Това разкрива нови възможности за диагностика и лечение на болести, а погледнато по-широко – за общуване с помощта на мисли”, казва Джепсън.

От компанията оборват опасенията, че умната шапка ще се използва като средство за тоталитарен контрол над хората. Шапката ще работи само когато човек сам пожелае това, уверява Мери Лу Джепсън.

Според нея, умната шапка не само ще спести на хората времето за предаване на информация с помощта на речевия апарат, но ще им даде предимство спрямо изкуствения интелект, за който се предполага, че може да установи превъзходство над човека.

Нещо повече, екипът на Openwater говори за хипотетична възможност хората да общуват с животни с помощта на разработваното от компанията устройство.

Коментари по темата: „Четенето на мисли става реалност до 10 години”

добавете коментар...

 1. Бейб

  И той /продуктът де/ как ще докаже например, че съм го напсувала на ум, пък съм му казала,че е готин?
  Тази шапка с такъв продукт /за четене на мисли/ е една свиня в технологиите.
  Между другото това вече е практикуемо – и без шапка…
  Има едни, дето излъчват в чиповете на другите и умеят да ги манипулират.
  Въпросът е кой кой е.
  Дали ще излъчи “Андроит разкарай се” или ще го “затъмни” /покрие/…иди разбери кой е андроида.Само Франк Хърбърт би могъл да го направи.

 2. Anonymous

  Тоя е минал през лицебоклука и гъзгела … на тоя бизнес стратегията му вече е напълно ясна.

Коментар