Samsung се очертава като новият крал на чиповете

Нарастващата популярност на мобилните устройства и развитието на интернет на нещата (IoT) дадоха силен тласък на бизнеса с чипове на Samsung

Корейският гигант Samsung има всички шансове да стане новият световен лидер на пазара за чипове, изпреварвайки Intel, който носи короната в продължение на четвърт век, сочат анализи.

Нещо повече, нарастващото търсене на полупроводникови продукти може да направи Samsung и най-печелившата нефинансова компания, като за първи път корейският производител ще измести Apple по този показател.

По-рано анализатори от Nomura прогнозираха, че през второто тримесечие на годината Samsung ще получи $15,1 млрд. от бизнеса си с чипове, докато постъпленията на Intel ще бъдат около $14,4 млрд. Очертава се аналогична картина и за цялата година – очаква се полупроводниковият бизнес да донесе $63,6 млрд. долара на Samsung спрямо $60,5 млрд. за Intel.

И прогнозите се сбъдват. Тази седмица Samsung обяви приходи от чипове за последното тримесечие в размер на $15,7 млрд., което е ръст от 47% спрямо периода април-юни 2016 г. Общите приходи на компанията за тримесечието възлизат на $54,7 млрд., а чистата печалба достига рекордните $9,9 млрд.

Intel доминираше чип индустрията от 1993 година, когато измести японската NEC, благодарение на процесора Pentium и споразумението с IBM. Но проблемите на РС пазара в последните години доведоха до спад в търсенето на чипове от Intel.

Нарастващата популярност на мобилните устройства и развитието на интернет на нещата (IoT) дадоха силен тласък на Samsung, който произвежда чипове за смартфони, таблети, персонални компютри и сървъри. Освен това корейската компания произвежда чипове по поръчка за Qualcomm и Apple.

Samsung сбъдна и прогнозата, че ще стане най-печелившата нефинансова компания, показват резултатите за последното тримесечие. Оперативната печалба на производителя от Южна Корея нарасна със 73% и достигна рекордните $12,6 млрд., при очаквани $10,5 млрд. за Apple.

Производителят на iPhone ще обяви следващата седмица финансовите си резултати за тримесечието. Периодът април-юни се явява последен във финансовата година на Apple и обикновено резултатите през това тримесечие са по-лоши от останалите три, така че едва ли ще има големи изненади, които биха променили ситуацията.

Коментар