Слюнка захранва хартиена батерия

Сеокюн Чой се е посветил в последните пет години на разработката на микро-енергийни източници (снимка: Университета „Бингхамтън”)

Изследователи от университета „Бингхамтън” създадоха малка батерия на хартиен носител, която генерира енергия, когато се смеси с капка слюнка. Така, освен че подпомага храносмилането, слюнката може да захранва и батерии.

Новите батерии, които приличат на малки микробни горивни клетки, са евтини и могат да се използват при природни бедствия и на отдалечени места, където достъпът до електричество е труден (ако не и невъзможен), пише GreenTech.bg. В резултат на това може да се подобри достъпът до медицински грижи в отдалечените райони.

Главният асистент Сеокюн Чой от Университета „Бингхамтън” за електрически и компютърни науки се е посветил в последните пет години на разработката на микро-енергийни източници. Неговата крайна цел е да намери начин за медицински диагностични тестове в регионите, засегнати от най-голяма бедност. Накрая той успял да направи батерии, базирани на хартия.

„Производството на микроелектрическа енергия по поискване е много необходимо, особено за диагностични приложения в развиващите се страни”, казва Чой. „Обикновено тези приложения изискват само няколко десетки микровата мощност за по няколко минути. Но комерсиалните батерии и други подобни технологии за събиране на енергия са прекалено скъпи. Също така те представляват проблем за чистотата на околната среда”, споделя ученият.

Батериите съдържат студено-изсушени екзоелектрогенни клетки, които генерират енергия при добавянето на слюнка. Изненадващо, само с една капка слюнка хартиените батерии могат да произведат достатъчно енергия за работата на биологични сензори с ниска мощност за няколко минути.

Лиофилизирането (студеното сушене) на клетките позволява те да бъдат съхранявани дълго време преди употреба. Това означава, че клетките са подходящи за съхранение в медицински клиники по целия свят. Допълнително удобство е, че необходимата биологична течност (слюнка) може лесно да се „добие” навсякъде, по всяко време.

Понастоящем батерията произвежда само няколко микровата мощност на квадратен сантиметър. Но въпреки това Чой и неговите колеги вярват, че батерията може да бъде значително по-сериозна и работят върху подобряването на резултатите. Изследването е публикувано в Advanced Materials Technologies.

Коментар