AV-Test излъчи Касперски за най-добър антивирус

Kaspersky Internet Security е признат за топ антивирус, докато ФБР убеждава бизнеса в САЩ да не го ползва

Софтуерът за сигурност Kaspersky Internet Security зае първо място в тестовете на независимата немска лаборатория AV-TEST, проведени в периода от януари до юни 2017 г. с 18 популярни антивирусни програми за Windows.

В хода на тестовете са оценявани нивото на защита (Protection), производителността (Performance) и простотата на използване (Usability) на всеки продукт, като максималната оценка за всяка от трите категории е била 6 точки. Победителят Kaspersky Internet Security набира максимално възможните 18 точки.

Второто място си разделят Symantec Norton Security и Trend Micro Internet Security, които получават по 17,8 точки. Те отстъпват на Kaspersky Internet Security по показателя „простота на използване”, където AV-Test им дава по 5,8 пункта вместо максималните 6.

Kaspersky Internet Security набира максималния възможен брой точки в тестовете (източник: AV-Test)

За най-добър безплатен антивирус е признат Avast с 16,5 точки (6 за защита, 4,7 за производителност и 5,7 за простота на използване). Windows Defender, който е интегриран в Windows 8.1 и Windows 10, получава 15,5 точки (5,2/4,8/5,5), а с най-нисък резултат е Comodo Internet Security Premium, който набира 13,6 точки.

Признанието на Kaspersky Internet Security от AV-Test идва в момент, когато ФБР агитира компаниите от сферата на енергетиката и технологиите на САЩ да се откажат от руския антивирус. Според службите, Лаборатория Касперски е свързана с руското правителство и поради това не бива да й се доверява защитата на стратегически важна инфраструктура.

Коментар