SES показа виртуална HDR+ реалност през сателит

HDR ефектът намалява потъмняването на образа и цветността, за да подобри зрителното изживяване

Посетителите на изложението IBC 2017 в Амстердам станаха свидетели на демонстрация на виртуална реалност във формат Ultra HD и по стандарта HDR10+ чрез видео, предавано на живо по сателит, съобщиха от базираната в Люксембург компания SES Video.

Сателитният оператор си партнира с производителя на видео камери Fraunhofer HHI в експеримента за жива връзка с 10Kx2K панорамно видео съдържание директно до щанда на изложението. Новият модел видеокамера Fraunhofer HHI Omnicam-360 улови сцени на живо от центъра на Люксембург, които бяха ретранслирани през сателит Аstra 2E на 28.2 градуса източна орбитална позиция, директно до щанда на SES.

Гостите следиха на живо случващото се чрез очила за виртуална реалност и се пренесоха директно в сърцето на Люксембург, докато физически бяха на изложението в Амстердам. Те можеха да наблюдават образите на голям плосък екран, да ги приближават и отдалечават с дистанционно управление на 360-градусовата панорама.

SES направи и втората демонстрация в сътрудничество с LG, ATEME, France Televisions и 4-Ever, като излъчи съдържание във формат 100Hz High Frame Rate Ultra HD през сателит Astra на орбитална позиция 19.2 Изток. Съдържанието включваше бързи, екшън сцени и демонстрира ползите от високочестотното видео от 100 кадъра в секунда, в сравнения с 50 кадъра честота, какъвто е настоящият видео стандарт в Европа. Видеото беше излъчено на OLED екран на LG, с прототипен HFR фърмуер.

В трета демонстрация SES и Samsung направиха първото в света сателитно излъчване на Ultra HD в HDR10+ стандарт. HDR10+ е новият отворен стандарт за изображения с висок динамичен диапазон (High Dynamic Range), който дава възможност за използване на динамични метадани и създаване на HDR ефект за всяка сцена, като намалява потъмняването на образа и цветността, за да подобри зрителното изживяване.

Коментар