Apple e готова за ARM процесори в компютрите си

ARM процесорите имат шанс да влязат и в компютрите на Apple

След като се отказа от дългогодишния си партньор за графични решения Imagination Technologies в полза на собствени GPU разработки, Apple може да скъса и със зависимостта от Intel при CPU-тата.

Публикация във WCCFtech убеждава, че Apple има мотиви да разработи собствени процесори за настолни компютри и лаптопи, като изборът естествено ще падне върху архитектурата ARM, която превзе окончателно хардуера на мобилните устройства.

През миналата година се очакваше Apple да премине към процесори Intel Core от седмо поколение (Kaby Lake) в новите си лаптопи MacBook Pro, но вместо това й се наложи да използва чипове от шесто поколение, поради забавяне в графика на Intel. Този случай може да доведе до търкания между двете компании и да подтикне Apple към създаване на собствен CPU.

Друго съображение, което прави разработката на собствен процесор оправдана, е свободата на интеграция в него на различни блокове, по усмотрение на Apple. В момента, например, все по-важни стават приложенията за изкуствен интелект и добавянето на ускорител за тях ще даде на Apple конкурентно предимство.

Според източници от индустрията, моделът MacBook с 12-инчов екран може да се окаже първият с ARM процесор, разработен от Apple. Предполага се, че с течение на времето към новата хардуерна платформа може да преминат и други модели от линията.

Коментари по темата: „Apple e готова за ARM процесори в компютрите си”

добавете коментар...

  1. Борис Михайлов

    Явно в комплект с това?
    Apple отвори сорс кода на операционните системи iOS и macOS
    “https://www.kaldata.com/it-%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B8/apple-%D0%BE%D1%82%D0%B2%D0%BE%D1%80%D0%B8-%D1%81%D0%BE%D1%80%D1%81-%D0%BA%D0%BE%D0%B4%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%BE%D0%BF%D0%B5%D1%80%D0%B0%D1%86%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D1%81%D0%B8-260915.html”

  2. |_|_|

    до ха:

    Imagination Technologies развиват мобилни GPU решения, Intel нямат нищо общо.

    Apple никога не са имали собствен процесор. Те са 1 от 3-те компании, които основават Advanced RISC Machines Ltd, познати днес като ARM Holdings, но си продавят дяловете през 1997, за да се спасят от банкрут (решение на Стив Джобс при завръщането му в Apple).

    PowerPC е частично техен, участват в създаването на архитектурата през 1991 заедно с IBM и Motorola. PowerPC е базирана на POWER архитектурата на IBM. До ден днешен IBM са основен двигател зад тези процесори.

    Предимството на Apple е, че имат изключително агресивни срокове за мигриране към по-нови технологии. Пример за това са изискванията всички приложения в AppStore да са 64-битови.

    В момента Apple разработват сами мобилните си CPU, GPU и повечето допълнителни копроцесори като Image Processor, Neural Engine.

    Към това добавяме и останалите елементи от технологичния стек – компилаторите (Clang / LLVM), операционните системи (iOS, macOS, …), до графични библиотеки – Cocoa / Cocoa Touch / Metal.

    Това ще им позволи в да изоставят архаичните* x86/64 и ARM архитектури и да приложат научните разработки в сферата на хардуерните архитектури, които до момента не са приложими заради обратната съвместимост.

    Последното е постижимо точно защото компанията контролира целия технологичен стек. В този смисъл никоя друга компания не е в положение да направи нещо подобно. Всички останали са вързани за наличните x86/64 и ARM.

    * Тезата за това, че x86/64 и ARM са архаични не е моя, има научни статии по темата.

  3. ха

    Тези “Imagination Technologies” не могат да се сравняват с Intel. Освен това Apple имаше на времето собствен процесор, но се отказа да го развива и мина на Intell.

Коментар