Дигитализираха библиотека „Иван Вазов” в Пловдив

„Библиотеката е като интернет търсачка. Работата ни е да насочваме и да намираме информация за това, което хората търсят“, обясни директорът Димитър Минев (вдясно)

С модерни технологии и обновени зали Народна библиотека „Иван Вазов” в Пловдив улеснява и привлича читатели, стана ясно на съвместна пресконференция на кмета инж. Иван Тотев с директора на институцията Димитър Минев и заместник-кмета по култура Александър Държиков.

Личен интернет профил на всеки един читател, както и дигитализация на част от ценните книги са едни от последните нововъведения в библиотеката. Проектът цели все повече пловдивчани да се възползват от услугите и да посещават читалните.

Със собствения си профил читателите могат да заявяват книги или да презаверяват такива, да следят датата на връщане, както и да получават информация за най-новите издания, съобщава пресцентърът на Община Пловдив.

Дигиталният портал на библиотеката е реализиран в съвместен проект на стойност около 586 хиляди евро с финансовата подкрепа на Програма БГ08 „Културно наследство и съвременни изкуства“ по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.

За първи път се извършва цялостна програма за дигитализация на движимото и недвижимото културно-историческо наследство от фондовете на най-важните културни институции на територията на Община Пловдив: Народна библиотека „Иван Вазов“, Регионален исторически музей, Регионален етнографски музей, Регионален археологически музей, Общински институт „Старинен Пловдив“ и Градска художествена галерия.

До момента библиотека „Иван Вазов“ е успяла да дигитализира над 50 000 единици, за които е осигурен и онлайн достъп. В това число са всички броеве на 61 периодични печатни издания, излизали преди 1944 г.

Над 50 000 единици са дитигализирани до момента в библиотека „Иван Вазов“

Интересна е и колекцията от картографски и графични издания, както 95 монументални произведения на пловдивски автори. Дигитализирани са и ръкописи, както и старопечатна книжнина от края на 19 век.

„Библиотеката е като интернет търсачка. Работата ни е да насочваме и да намираме информация за това, което хората търсят“, обясни Димитър Минев и уточни, че напоследък работата им е насочена все повече към децата и учениците, които вече започват да четат книги от детската градина.

Обновени са читалните, ремонтиран е дворът на Детския отдел на библиотеката и се работи по програмата „Пловдив за младите“, където е обърнато внимание особено на децата със специални образователни потребности. „Целта на екипа ни е да привлече повече читатели и посетители“, посочи директорът на библиотеката.

Хората с двигателни увреждания и майките с малки деца спокойно могат да посещават библиотека „Иван Вазов“, тъй като вече е изградена и специална за целта рампа.

Коментар