Петър Курумбашев с идеи за е-търговията отвъд ЕС

„Не е нормално три книги, доставяни в рамките на ЕС, да се задържат няколко дни на митниците“, заяви Петър Курумбашев

„Единният цифров пазар трябва да бъде разглеждан отвъд границите на Европейския съюз. Електронната търговия има сериозен принос за развитието на малките и средни предприятия. Тя ги позиционира на глобалния пазар”, заяви българският евродепутат Петър Курумбашев от групата на СиД по време на заседанието на Комисията по промишленост, изследвания и енергетика (ITRE) снощи в Страсбург.

По неговите думи, в България в рамките на миналата година eBay е генерирал 55 млн. евро оборот, предимно от малки и средни фирми, които продават своята продукция в 34 държави, от които половината не са в ЕС.

Курумбашев, който е докладчик в сянка по становището на ITRE относно „Към стратегия за електронна търговия“, представи своите предложения за изменения в доклада на Комисията. Според него, за да се развива онлайн търговията в сферата на малкия и среден бизнес, е необходимо засилване на международното сътрудничество в области като защита на потребителите, данъците върху потреблението, дигитализиране на митническите процедури и др.

„Не е нормално три книги, доставяни в рамките на ЕС, да се задържат няколко дни на митниците. Създаването на универсален баркод ще направи проследяването на пратките значително по-бързо и ефективно. Европейската комисия може да допринесе за това компаниите да намалят разходите си за международни доставки. Това ще бъде от голяма полза и за потребителите“, заяви Курумбашев.

Друга конфликтна точка, според евродепутата, е т.нар. „принудително локализиране на данни“. Той даде пример с проблема, който Фейсбук има в Русия, където казват на компанията „Ще има Фейсбук само ако данните се съхраняват тук“.

„Да се насърчат практики като използването на облачни услуги и в търговските споразумения да се включат клаузи, улесняващи свободния поток на метаданни“, предлага Курумбашев. По думите му, белгийски тинк-танк е идентифицирал 22 различни разпоредби относно локализирането на данни, чрез които държави членки налагат ограничения по отношение на трансфера на данни към други държави членки.

„ЕС може да приложи стандарт, в който да се забраняват всякакви протекционистки мерки“, смята Курумбашев. Според него, трябва да се внесе предложение за минимум от правила, който да бъде прилаган в отделни цифрови глави при подписването на търговски споразумения. „Разбира се, държавите са свободни и да се съгласят, и да не се съгласят“, добави Курумбашев.

„Платформите за онлайн търговия не могат предварително да наблюдават стоките, но трябва да има механизъм, чрез който те да подават сигнал за незаконно съдържание и да гарантират защитата на авторските и търговски права. Също както и механизъм, който да позволява на търговците да отговорят на оплакването“, заяви още българският евродепутат.

Петър Курумбашев смята, че за да се справи с фалшифицирането на стоки, Европейският съюз трябва да работи за въвеждането на взаимно приемлив IT Trustmark (знак за „доверена марка“).

„Попитах eBay дали биха подписали с Alibaba етичен кодекс за опазване на правата на производителя и купувача. Другият начин да се гради доверие, освен държавите да налагат правила, е самите компании да подготвят свой етичен, морален кодекс, който да следват. Това дава спокойствието, че работиш с големи и сериозни компании“, заключи Курумбашев.

Коментари по темата: „Петър Курумбашев с идеи за е-търговията отвъд ЕС”

добавете коментар...

  1. Ами Буе

    Г-на Курумбашев предлага данните на хората да няма изискване да се съхраняват в държавата, където живеят… Не е лошо да се спре и да помисли за бизнеса на центровете за данни, все пак нещо от тоя облачен бизнес на американците трябва да остава и в държавата на клиента, иначе всички пари ще отиват за хамериканците и азиатските им партньори. Странно е че г-на Курумбашев предлага такова нещо, на пръв поглед това с нищо не помага на европейския бизнес, начи е получил лобистки рушвет… може и да бъркам…

Коментар