Топ експерти ще обсъдят регулацията на дроновете

Рискове и предизвикателства, свързани с безопасността и киберсигурността, пред операторите на дронове са една от темите за дискусии на форум в София в края на октомври

Плюсовете и минусите на регулирането на безпилотните летателни апарати (БЛА) ще дискутират водещи експерти в областта по време на Четвъртия регионален форум по киберсигурност и киберпрестъпност за държавите от Югоизточна Европа, който ще се проведе в Интер Експо Център София в края на октомври.

Темата, част от конферентната програма на 30-и октомври, ще коментират Иво Емануилов – научен сътрудник към Католическия университет в Льовен, Александър Папазов – ръководител „Методология, анализи и отчетност” към „Обслужване на щети” в ДЗИ Общо застраховане, който ще представи позицията на Асоциацията на българските застрахователи, и представители на ГДБОП-МВР.

Експертите ще обсъждат няколко ключови теми, свързани с дроновете:

  • Дроновете: летателен апарат или интернет на нещата (IoT)?
  • Рискове и предизвикателства, свързани с безопасността и киберсигурността, пред операторите на дронове;
  • Отговорността на операторите на дронове и представителите на сектора на критичните инфраструктури при кибератаки и изтичане на данни;
  • Към „култура без вина” при авиационната киберсигурност ли отиваме?
  • Ще има ли специална правна рамка за киберсигурността в авиацията?
  • „Хакване във Facebook: какво представлява, възможности за превенция и възстановяване” пък е темата на семинара на Facebook, който ще се проведе на 31-и октомври. Лесли Смит, инженер по сигурността в компанията, ще говори по актуалните теми за сигурността при плащанията във Фейсбук и мерките за сигурност при трети приложения.

Най-голямата социална мрежа в света ще бъде представена от четирима експерти по киберсигурност, като на 30 октомври е предвидена презентация на инженера по сигурност Саймън Блекщайн – „Как да гарантираме сигурността на решенията в бързо развиващите се глобални пазари”, а по-късно през деня програмният мениджър в компанията Стефани Сайтман ще разкаже за пропуските в образованието.

Четвъртият регионален форум по киберсигурност и киберпрестъпност за държавите от Югоизточна Европа ще се проведе на 30 и 31 октомври в Интер Експо Център София. Форумът, организиран от Международната академия за обучение по киберразследвания, ГДБОП – МВР и Ай Ди Си България и в партньорство със Съвета на Европа, се очаква да събере около 300 топ експерти по киберсигурност от публичния и частния сектор, правоохранителни органи, неправителствени организации, университети и медии.

Коментар