Waymo тества робомобили в заснежения Мигичан

Изпитания на робомобили в сурови зимни условия ще тества компанията Waymo, подразделение на холдинга Alphabet, което разработва технологии за самоуправлями превозни средства.

Движението по лед и снежно покритие в Мичиган, САЩ, ще помогне на разработчиците да открият потенциално слаби места на автономните коли. Мичиган е шестият щат, в който Waymo ще тества поведението на робомобили, в частност как реагират а сняг, сняг с дъжд и лед, предаде Ройтерс.

В момента Waymo тества самоуправляеми коли в щатите Тексас, Аризона, Вашингтон, Невада и Калифорния, а изпитанията в Мичиган ще започнат идната седмица. За по-голяма сигурност в колите ще има служител на компанията.

Крайната цел на проекта е напълно самоуправляемите автомобили да работят безопасно и плавно при всякакви метеорологични условия по всяко време на годината, споделя изпълнителният директор на компанията Джон Крафчик.

Waymo тества автономната технология в студено време още от 2012 г., вкл. на границата между щатите Невада и Калифорния, около езерото Тахо. Но при новите изпитания в Детройт, Мичиган, се очаква колите да се сблъскват с по-сериозни предизвикателства – заснежени или заледени пътища с интензивно движение.

През май 2016 г. Waymo отвори в Нови, Мичиган, център за изследвания и разработки, където съвместно с Fiat Chrysler Automobiles работи по интеграция на своите технологии за автопилот в минивана Chrysler Pacifica Hybrid.

Коментар