Самоуправляем автомобил на Sony няма дори стъкло

Концептуалният Sony SC-1 разкрива визията на компанията за бъдещето на самоуправляемите автомобили

Самоуправляемите автомобили влизат в плановете на много компании и то не само от автоиндустрията. Разработки в тази област имат ИТ гиганти като Google, а също така и Sony.

Концептуалният модел Sony SC-1, например, показва как японската компания вижда бъдещето на автономните коли. Любопитен факт е, че Sony SC-1 няма дори стъкла – вместо тях дизайнерите са предвидили екрани.

Ако се наложи ръчно управление на колата, водачът може да разчита на изображения от множество камери, монтирани на различни места в SC-1. Автомобилът е оборудван още с лидари, ултразвукови датчици и модули за 5G комуникации от оператора DoCoMo.

Sony не разкрива информация за двигателя, уточнявайки единствено, че колата се задвижва от алтернативен вид гориво. Концептуалният SC-1 все пак съществува реално. Прототип на колата е в движение на територията на университета в Окинава още от миналия месец.

Футуристичният автомобил има размери 3140х1310х1850 мм, проектиран е за трима пътници и може да развива скорост до 19 км/ч, уточняват от японския разработчик. За комерсиална реализация на модела не се съобщава нищо.

Коментар