Принтерът HP ENVY Zero-Gravity ще полети в космоса

Персонализираният принтер HP ENVY Zero-Gravity ще се използва на Международната космическа станция

Нов продукт на HP ще потегли към космоса, след като през 2016 година НАСА оборудва Международната космическа станция с работни станции ZBook, които подпомагат изпълнението на специални мисии и задачи.

Тази година НАСА избра принтера от ново поколение HP OfficeJet 5740 да замени досегашния на борда на Международната космическа станция. В отговор на този избор, HP създаде персонализиран принтер HP ENVY Zero-Gravity, който да се използва на станцията.

Тъй като по-голямата част от спецификациите на устройството са създадени за масова употреба, за да може принтерът да работи безопасно на борда на Международната космическа станция, се е наложило да покрие редица специфични изискванията на НАСА, сред които:

  • Управление на хартията при нулева гравитация;
  • Използване на пластмасови материали, които забавят горенето;
  • Управление на отпадъчните мастила в нулева гравитация;
  • Премахване на стъклото;
  • Жична и безжична връзка;
  • Печат в множество позиции – 0⁰, 90⁰, 180⁰ и 270⁰;
  • Тестове на материали, акустика, запалимост, изгаряне на газове, съвместимост на захранването и др.

Изискванията за нулева гравитация са били най-голямото предизвикателство пред HP, поради спецификата на условията, разкриват от компанията. След изобретателно препроектиране и въвеждане на специализирани материали и 3D принтирани компоненти, HP ENVY Zero-Gravity успешно покрива всички изисквания на НАСА. Устройствата ще се доставят на Международната космическа станция чрез ракетата Space-X 14.

Екипажът на Международната космическа станция печата над 1000 листа месечно. Хартиените копия се използват за процедурна и критична информация за мисията като аварийни електронни книги, опис на траекториите за връщане, графици и лични файлове, вкл. писма и снимки от дома.

Коментар