Мошеници атакуват с опасен Windows Movie Maker

Модифицираният Windows Movie Maker е една от най-актуалните скам заплахи

Сайт разпространява модифицирана и опасна версия на програмата за създаване и редактиране на видео Windows Movie Maker, поддръжката на която беше прекратена от Microsoft на 10 януари 2017 г., алармира компанията за сигурност Eset.

Програмата отдавна не е достъпна за сваляне от сайта на Microsoft, но въпреки това се радва на висок интерес от страна на потребителите, от което се възползват мошениците. Модифицираната версия на Windows Movie Maker се предлага от сайта windows-movie-maker.org, който е регистриран още през 2010 г. и се появява в резултатите от търсене.

Но докато програмата на Microsoft е безплатна, мошениците позиционират своята версия като пробна (trial), след което настойчиво предлагат на потребителя да заплати $29,95 за пълната версия – както при пускане, така и при опит за съхранение на ново съдържание.

Според специалистите от Eset, модифицираната Windows Movie Maker се явява една от най-актуалните киберзаплахи от типа скам в последните няколко дни, разпозната като Win32/Hoax.MovieMaker. Компанията за сигурност препоръчва на потребителите да свалят софтуер само от официални сайтове.

В случай, че потребителите се нуждаят от програма, чиято поддръжка е прекратена, следва да инсталират на компютрите си надежден антивирус, преди да я ползват, или да се насочат към алтернатива на остарялото приложение.

Коментар