Чакаме отговор от извънземни до 2042 г.

Съобщение от Земята вече пътува до отдалечена само на 12 светлинни години от нас екзопланета (снимка: Danielle Futselaar / METI)

Изследователи от организацията METI International изпратиха сигнал в посока на Звездата на Луитен (Luyten’s Star) с надеждата да получим отговор от извънземни същества до 2042 г. – толкова време е необходимо за достигане на сигнала до звездата и за връщане на евентуалното съобщение обратно до Земята.

Звездата на Луитен, известна още като GJ 273, е отдалечена на 12 светлинни години от нашата планета. Съобщението към нея е направено по начин, по който ние, хората на Земята, си представяме послание от Космоса, поясняват от METI – организация за изучаване на космически сигнали и търсене на извънземен живот.

Посланието съдържа информация за точните науки, която би могла да помогне на извънземните да разберат физическите закони на нашия свят и да ни върнат данни за своята планета – GJ 273b в орбита около Звездата на Луитен.

„В отговора искаме на първо място да знаем, че извънземните са разбрали нашето послание”, посочват от METI. „Най-простият начин да се направи това е като повторят нашето съобщение в разширена форма. Ние казахме: 1+1=2. Те могат да потвърдят, че са разбрали смисъла, като ни отговорят: 10+10=20”, поясняват изследователите.

През април METI планира да изпрати следващо съобщение. То ще съдържа 33 мелодии, всяка от които по 10 секунди. Изследователите призовават хората да не се боят, че сигналите ще издадат местоположението ни на враждебна цивилизация. Според тях, атмосферата на Земята отдавна е разкрила, че планетата е обитаема, но за милиони години никой все още не ни е нападнал.

Коментари по темата: „Чакаме отговор от извънземни до 2042 г.”

добавете коментар...

 1. :о)

  Колега Morgan…те през годините колко такива “звездите им го говореха” … 🙂

 2. Morgan Freeman

  Колега фофу, не си прав за западняците, та именно те през 50-те на миналия век, доста преди ерата на Интернет и Youtube, твърдяха за осъществен телепатичен контакт с извънземен от района на Proxima Centauri. Става дума за двама психолози от Калифорния, които с помощта на хипнотизирана жена в продължение на 7-8 години си „говорили“ със същество наречено „Hands“, понеже имало 8 ръце.

  Meet the (alleged) aliens of Proxima b
  “https://www.cnet.com/news/the-decades-old-story-of-aliens-from-the-star-system-where-we-just-discovered-an-earth-like-planet/”

  Краят на статията е доста забавен според мен 🙂

 3. фики

  Смешници, поне сложете една удивителна на заглавието.

 4. фофу

  Е, то в БАН отдавна са в комуникация с извънземни. Явно тия прости западняци не са чули още. Да звъннат един телефон нашите ще ги прехвърлят на директна линия.

Коментар