Китай ще покорява космоса с ядрен двигател

Изграждането на космически кораб Long March 9 с товароподемност над 100 тона вече е в ход (източник: CASC)

Китайска компания разработва космически кораб на базата на ядрен двигател. По план, първият по рода си космически апарат трябва да е готов към 2040 година, съгласно пътната карта на проекта.

Ядреният кораб се разработва от компанията China Aerospace Science and Technology Corporation (CASC), която се явява основен изпълнител на правителствената космическа програма на Китай. В пътната карта се акцентира на мисии до Луната и Марс, добив на полезни изкопаеми от астероиди и изграждане на космически соларни централи.

Към момента липсват подробности за ядрения двигател, но се споменава разработката на фамилия от ракети-носители Long March. Още през 2020 г. се очаква моделът Long March 8, който ще доразвие Long March 5 и 7, съобщи агенция Xinhua.

По-късно, през 2025 г. китайската компания ще пусне първия си космически кораб за многократно използване, който ще извършва суборбитални полети, вкл. за космически туризъм. А към 2030 г. трябва да бъде готов свръхтежкият Long March 9 с товароподемност над 100 тона.

Към 2040 година Китай вече ще разполага с космически кораби за междупланетни пътешествия, с възможност за екплоатиране на полезни изкопаеми от астероидите и изграждане на космически слънчеви централи, сочи още пътната карта.

Коментари по темата: „Китай ще покорява космоса с ядрен двигател”

добавете коментар...

  1. fuut

    da ama e kitaiski.vse nechto shte se precaka po nego(;

  2. koceto

    a sega kade sa umnicite da komentirat

Коментар