5000 селища имат шанс за финансиране от ЕС за Wi-Fi

Инициативата Wifi4EU ще осигури до 2020 г. безплатен достъп до интернет на 8 хиляди местни общности в ЕС

Над 5000 български селища, независимо от тяхната големина, ще могат да кандидатстват за европейско финансиране за безжичен интернет, съобщиха от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС ).

Инициативата Wifi4EU ще осигури до 2020 г. безплатен достъп до световната мрежа на жителите и туристите на 8 хиляди местни общности в Европейския съюз, вкл. български градове и села. Първият конкурс се очаква да бъде обявен през 2018 г. Общинските ръководства трябва да предложат място, където ще се предоставя безжичен интернет – административна сграда, общинска болница, библиотека, площад или парк.

Инициативата бе обсъдена на поредица от срещи между министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски и комисаря по цифровата икономика и общество Мария Габриел. Важно да има баланс в географското разпределение на европейското финансиране, бе подчертано по време на разговорите.

МТИТС участва активно през последната година в подготовката на инициатива за безплатен достъп до интернет и съдейства за постигане на благоприятно за страната ни разпределяне на средствата. През 2017 г. в поредица информационни дни, експерти от министерството разясняваха на общините и заинтересованите оператори условията на процедурата за кандидатстване.

Коментари по темата: „5000 селища имат шанс за финансиране от ЕС за Wi-Fi”

добавете коментар...

  1. Аман

    Сичко Мара стасала

Коментар