Нов Wi-Fi стандарт обещава над 1 километър обхват

Нова Wi-Fi технология използва 900MHz спектър и се отличава с ниска консумация
(снимка: CC0 Public Domain)

С обещание за обхват от над 1 километър, Wi-Fi Alliance обяви този месец сертифицирането на Wi-Fi HaLow – нова функция, която поддържа Wi-Fi предаване на дълги разстояния с ниска консумация на енергия в спектъра под 1GHz. Новият стандарт е насочен директно към устройствата за т.нар. интелигентен дом. Нововъведението е нужно предвид очакванията, че общият брой на смарт-джаджите, които ще имат нужда от свързаност към интернет и „облака”, ще нарасне до над 30 млрд. до 2025 г.

Това е добра новина за сензорите за интелигентни домове, камерите за сигурност и индустриалните или селскостопанските IoT устройства, казва президентът и главен изпълнителен директор на Wi-Fi Alliance Едгар Фигероа, цитиран от CNET. Организацията е работила по създаването на стандарта повече от пет години.

Сертификацията на Wi-Fi HaLow обещава да отговори на потребностите на цял нов спектър от сценарии за използване на Wi-Fi, където са необходими едновременно сигурност, оперативна съвместимост, по-дълъг обхват и по-ниска консумация на енергия. Очаква се това да е от полза и за домовете, и за бизнеса, и за индустриите.

Претенциите на Wi-Fi HaLow за по-дълъг обхват и по-ниска консумация на енергия произтичат от факта, че той изпраща сигнали на честоти под 1GHz. По-конкретно, използва се 900-мегахерцовият спектър. Това е ниво, много по-ниско от честотните ленти на 2,4GHz и 5GHz, които повечето домашни Wi-Fi мрежи използват за включване на устройства.

Докато по-високите честоти са по-добри за предаване на големи количества данни, по-ниските честоти предлагат много по-добър обхват. Освен, че може да „покрие” радиус от 1 километър, новият стандарт означава още и много по-добро преминаване на сигнала през стени. Това прави спектъра под 1GHz подходящ за сензори и всякакви дребни устройства, които може да се наложи да изпращат малки битове данни през Wi-Fi, но на голямо разстояние.

Много съществено е обещанието за ниска консумация на енергия. Wi-Fi HaLow може да бъде благодатен за живота на батериите. Wi-Fi Alliance обещава „свързаност при ниска мощност, необходима за редица приложения, включително сензори, лични носими устройства и измервателни уреди, които изискват многогодишна работа на батерии”. Твърди се, че едно IoT устройство с батерия тип „монета” ще може да работи с месеци или дори години.

HaLow не е единственият нов безжичен стандарт, който обещава голямо увеличение на обхвата. Претендент в същата категория е и Amazon Sidewalk – технология за IoT мрежи с ниско енергийно потребление. Той бе стартиран по-рано тази година и разчита на комбинация от нискоенергийни Bluetooth и LoRa сигнали. В този случай устройствата се нуждаят от собствени радиостанции LoRa, за да се възползват от връзките на далечни разстояния.

При Wi-Fi HaLow устройствата ще се нуждаят само от стандартизиран Wi-Fi чипсет, който поддържа протокола. Очаква се технологията да е достъпна на пазара „съвсем скоро”. Анализаторите отбелязват, че Wi-Fi HaLow устройствата вече работят в индустриалния сектор – затова може да се очаква разпространението им из жилищни и търговски среди да се случи бързо, още през 2022 г.

„Wi-Fi HaLow устройства като охранителни камери и таблети днес се използват в индустриалните среди. Очакваме устройствата скоро да си проправят път към интелигентните домашни среди, позволявайки на потребителите да се възползват от по-големия обхват и по-ниската мощност за приложения като камери, захранвани с батерии, видео-бебефони и други продукти за интелигентния дом”, казва Фил Солис, директор по изследванията в IDC.

„Компаниите работят върху Wi-Fi HaLow чипсети от години и очакваме доставките да надхвърлят 10 милиона през 2022 г. Възприемането на новата система ще се разгърне от индустриалните потребители към останалите сектори, включвайки интелигентните домове, интелигентните градове, пазарите на дребно”, прогнозира анализаторът.

Може да се очаква, че в следващите месеци Wi-Fi HaLow ще се изправи, в известен смисъл, срещу вече утвърдените технологии за безжичен пренос на данни на дълги разстояния при ниска консумация на енергия като Sigfox, LoRaWAN, Zigbee и Z-wave.

Коментари по темата: „Нов Wi-Fi стандарт обещава над 1 километър обхват”

добавете коментар...

  1. Bgbgbgbg

    Не е мъртвородена. 3g на 900 MHz стига 10мбит/сек. А и за умните джаджи – команди към прахосмукачката да почисти, печката да се пусне, напр. не са нужни много данни.

  2. :)

    2G,3G – 800 MHz
    4G – 600 MHz, 700 MHz, 1.7/2.1 GHz, 2.3 GHz, and 2.5 GHz.

  3. Toi

    Статия която описва как ще има по-голям обхват но с много бавен трансвер на данни .Това си е мъртвородена технология изначало

  4. Shogun

    Питам се аз, след като 2G,3G,4G работя в тази честота, то няма ли да има преплитане на сигнали?

Коментар