Няколко най-добри добавки за сигурност във Firefox

Сигурността при сърфиране в интернет е основна грижа на разработчиците на браузъри. Освен вградените средства за тази цел, потребителите могат да ползват и плъгини от външни разработчици, които се добавят лесно към към браузъра. Ето няколко от най-добрите добавки за Mozilla Firefox през тази година, подбрани от специалистите на СофтУни.

DuckDuckGo

DuckDuckGo е търсачка, която приоритизира потребителската поверителност, без да проследява запитванията/търсенията, IP адресите или други онлайн дейности. Гаранцията за дискретно сърфиране е заложена в идеята, около която е изградена добавката DuckDuckGo, но освен това тя може да блокира рекламни тракери и да „принуждава” сайтовете да използват криптирана връзка (когато е такава е налична).

LastPass

Паролите и логините са предназначени, за да потвърдим своята идентичност и да гарантираме сигурността на личните данни, но малцина могат да запомнят повече от 1-2 различни пароли. Чрез създаване на главна парола (master password) и акаунт чрез LastPass, можете спокойно да криптирате и декриптирате обратно всички ваши пароли и акаунти на едно място. Приложението ще попълни автоматично вашата „log-in” информация и може да я синхронизира между няколко устройства. Основните опции на приложението са безплатни, но компанията предлага и годишен абонамент срещу $24 за потребители, които желаят допълнителна сигурност на данните си.

Ghostery

Добавката Ghostery взема на прицел тракерите, които отнемат от производителността на компютъра и понякога дори споделят ваши данни с трети страни. Тя ви осигурява отчети да страницата, която разглеждате по време на сърфиране – какви тракери са свързани с нея и каква е тяхната цел. Чрез настройки за сайт или категория можете да блокирате или да оставите даден тракер да функционира.

Коментари по темата: „Няколко най-добри добавки за сигурност във Firefox”

добавете коментар...

  1. анонимен

    Спокойно можеш да забравиш за това, че отворения код премахва опасността от неоторизирано събиране на данни. Защото след ъпдейт не знаеш какво има в системата…

  2. ОгненЛисьо

    Ublock Origin е добавка с отворен код и тя и това е една от гаранциите, че не се събират данни. Освен това, тя не прави никаква връзка с централен сървър, защото такъв няма. Единствено прави връзка с мрежата, когато си обновява списъците за блокиране и товага се свързва с 3rd party сървърите, от където обновява списъците. Ghostery преди време я бяха хващали за нещо, не помня какво. Ако сте чували за Disconnect, ако я имате инсталирана, при пускане на бразъра се осъществява връзка с отдалечен сървър. Като цяло ситуацията с добавките е сложна…

  3. IV

    Каква е гаранцията, че самите добавки не събират също лични данни?

  4. Anonymous

    ад блокерите сигурност ли са?

  5. Nemezida

    Само толкоеа?!?
    Трите добавки спомагат за ограничаване изтичане на лични данни. До там!
    Къде са Ad блокерите?!

Коментар