ETC 2018 приема предложения за уъркшопи и презентации

„Това, което прави ETC наистина различна конференция, е нейната общност”, казва Десислава Михайлова, автор на техническа документация в Progress и член на инициативния комитет на tekom България

Стандарти за писане, тенденции в създаването на мултимедийна и видео документация, чатботове, машинно обучение и API документация са сред темите на Evolution of Technical Communication 2018 – единствената конференция за техническа комуникация в Югоизточна Европа, която ще се проведе в София на 31 май и 1 юни.

Деветото издание на ETC ще привлече в столицата автори на техническа документация, технически редактори, преводачи, информационни архитекти, мениджъри на проекти, продуктови мениджъри и консултанти, съобщиха организаторите от tekom Europe – европейска асоциация на професионалистите в сферата на техническата комуникация, която обединява около 9 000 експерти и е представена у нас от tekom България.

Вече започна и процедурата по подаване на предложения за презентации (с продължителност 30-40 минути) и уъркшопи (с продължителност 90 минути). Основният акцент в тях трябва да бъде съобразен с темите: информационно моделиране, интелигентно съдържание, DITA, потребителски опит (UX), мултимедийна и видео документация, стандарти за писане, стратегия за съдържание, чатботове, машинно обучение и API документация. Крайният срок за подаване на предложения е 12 февруари.

„Това, което прави Evolution of Technical Communication наистина различна конференция, е нейната общност. Всяка година в София се събират хора от цял свят с разнообразен професионален опит, обединени от любовта към професията „Автор на техническа документация”, желанието да научат последните новости от сферата и да се срещнат с приятели”, сподели Десислава Михайлова, автор на техническа документация в Progress и член на инициативния комитет на tekom България.

Само преди няколко дни длъжността „Автор на техническа документация” беше включена в Националната класификация на професиите и длъжностите. „Целта, която си поставихме по време на ETC 2017, вече е постигната. Това е доказателство колко силна и обединена е нашата общност”, коментира Михайлова.

С поредица инициативи през миналата година tekom България популяризира професията в градове като Пловдив, Враца, Велико Търново и Русе. Към момента членовете на местната организация са почти 50, а в края на 2017 г. професионалисти от общността създадоха и уебсайта „Автори на техническа документация”.

Досега в ETC са участвали представители на Австрия, България, Германия, Израел, Индия, Ирландия, Канада, Полша, САЩ, Турция, Унгария, Франция, Чехия и Швейцария, а сред спонсорите на конференцията са компании като Adobe, SAP, VMware, Progress, Axway, Xeditor и Oxygen.