Бил Гейтс позна настоящето още през 1999 г.

В своята книга „Бизнес със скоростта на мисълта” от 1999 г. Бил Гейтс очерта как информационните системи, интернет и технологиите като цяло ще променят начина, по който функционират компаниите

В навечерието на новия век, в далечната 1999 г. Бил Гейтс написа книга, озаглавена „Бизнес със скоростта на мисълта”. В нея основателят на Майкрософт направи 15 смели прогнози, които по онова време звучаха скандално, но както отбелязва в блога си бизнесменът Маркус Кирьонън, прогнозите на Гейтс се оказаха невероятно точни.

В своята книга Бил Гейтс очертава как информационните системи, интернет и технологиите като цяло ще променят начина, по който функционират компаниите и предприятията. Повечето от прогнозите на Гейтс впоследствие се превърнаха в огромни индустрии: смартфони, умни домове, социални мрежи и множество други приложения на интернет, някои от които все още не са разработени.

Гейтс представя няколко ключови елемента за добрата информационна система. И макар, че книгата е написана в края на 90-те години, много от тези въпроси все още трудно намират отговор в днешните технологии и представляват възможности за нов бизнес.

Добрата информационна система, която позволява споделянето на знания, може да помогне на бизнеса в четири основни области: планиране, обслужване на клиенти, обучение и работа в екип. Днес виждаме, че високо ценените стартиращи компании се съсредоточават върху един или повече от тези елементи, коментира Маркус Кирьонън.

Гейтс също така представя интересна идея за това как се развиват иновациите въз основа на интернет, правейки сравнение с електричеството. Когато електроенергията беше доставена за първи път на потребителите, единственото нейно приложение бяха работещите светлини. Но след изграждане на инфраструктурата, постепенно започнаха да се появяват нови продукти и приложения – електрически хладилници, климатици, телефони и телевизори, които станаха основни части от нашия живот (да не говорим за огромните индустрии).

Визионерът Бил Гейтс сравнява интернет с ранната електроенергия. При изграждане на интернет инфраструктурата бяха създадени и използвани най-очевидните приложения. Но истинските приложения, променящи играта, вероятно все още предстои да бъдат разработени.

Да видим и самите предсказания от книгата „Business @ Speed ​​of Thought”, написана през 1999 година. Като се има предвид състоянието на компютърната индустрия тогава, много от тях са наистина удивително точни.

15 верни прогнози на Бил Гейтс от 1999 г.:

1. Ще бъдат разработени автоматизирани услуги за сравняване на цени, които ще позволят на хората да виждат цените в множество уеб сайтове, което прави безпроблемно намирането на най-евтиния продукт.

2. Хората ще носят малки устройства, които им позволяват постоянно да поддържат връзка и да правят електронен бизнес отвсякъде. Те ще могат да следят новините, да виждат полетите, които са резервирали, да получават информация от финансовите пазари и да правят почти всичко останало на тези устройства.

3. Хората ще плащат сметките си, ще се грижат за финансите си и ще комуникират с лекарите си по интернет.

4. Ще бъдат разработени лични асистенти. Те ще свързват и синхронизират всичките ви устройства по интелигентен начин, независимо дали са вкъщи или в офиса, и ще им позволяват да обменят данни. Асистентът ще провери имейла или известията и ще ви представи информация, от която се нуждаете. Когато отидете в магазина, можете да му кажете какви рецепти искате да подготвите, и той ще генерира списък със съставките, които трябва да купите. Личният асистент ще информира всички устройства, които използвате, за покупките и графика ви, като им позволява автоматично да се адаптират към това, което правите.

5. Постоянните видео емисии от дома ви ще бъдат нещо обичайно и ще ви информират, ако някой посети къщата, докато не сте у дома.

6. Частни уеб сайтове за вашите приятели и семейство също ще бъдат нещо обичайно, което ви позволява да чатите и планирате събития.

7. Софтуер, който знае кога сте резервирали пътуване, ще използва тази информация, за да ви предложи дейности на мястото, където отивате. Софтуерът ще предлага отстъпки, оферти и по-евтини цени за всички неща.

8. Докато гледате спортни надпревари по телевизията, услугите ще ви позволяват да обсъждате какво се случва на живо и да участвате в състезанието, като гласувате за този, който смятате, че ще спечели.

9. Устройствата ще имат интелигентна реклама. Те ще знаят вашите навици за пазаруване и ще показват реклами, които са съобразени с вашите предпочитания.

10. Телевизионното предаване ще включва връзки към подходящи сайтове и съдържание, които допълват това, което гледате.

11. Жителите на градовете и държавите ще могат да провеждат интернет базирани дискусии по въпроси, които ги засягат, като местната политика, градоустройството или безопасността.

12. Онлайн общностите няма да бъдат повлияни от местоположението ви, а от вашите интереси.

13. Ръководителите на проекти, които искат да съберат екип, ще могат да се включат онлайн, да опишат проекта и да получат препоръки за наличните хора, които отговарят на техните изисквания.

14. По същия начин хората, които търсят работа, ще могат да намерят възможности за работа онлайн, като обявят своя интерес, нужди и специализирани умения.

15. Компаниите ще могат да кандидатстват за работа, независимо дали се търси проект за строителство, филмова продукция или рекламна кампания. Това ще бъде ефективно както за големи компании, които искат да изнесат работа, която не им е присъща, така и за бизнеса, търсещ нови клиенти, а също и за корпорациите, които нямат доставчик за тези услуги.

Услуги, които бяха разработени години по-късно, правят точно това, което предсказва Бил Гейтс. Социални мрежи като Facebook и Twitter, смартфоните и фрейланс сайтовете също се вписват в неговите виждания. Siri и Google Now пък са перфектните примери за концепцията за персонален асистент и все още не са достигнали очаквания потенциал…

Коментари по темата: „Бил Гейтс позна настоящето още през 1999 г.”

добавете коментар...

 1. А Windows 10 предсказа ли

  А нещо за тоталния шпионаж по интернет писал ли е? Вече почти всяко приложение ни шпионира и “яде” от ресурсите на компютъра или смартфона ни. Колкото и мощни устройства да купуваме, шпиониращите приложения са ненаситни.

 2. таран

  Мишоците-хейтъри бързат да се изходят под всяка новина! Абе джанъм, я си кажете вие КАКВО сте направили и предсказали в жалкия си животец! Например през 1999 година?

 3. Anonymous

  ’99 е .соm балона

 4. Anonymous

  Завалията

 5. Председателя Си

  Познал завалията, ама от нищо от изброеното не можа да направи пари. 🙂

 6. _

  Последните няколко години ми писна от такива статии какво бил предсказал тоя дебил.

  Не само, че абсолютно нищо не е предсказал, но и тези “предсказания” не са негови, а са преразказ на плановете на хората/инженерите, които са развили тия технологии.

 7. Anonymous

  Мога да припомня още едно велико предсказание на Бил Гейтс – “никой няма да се нуждае от повече от 640 KB памет”.

 8. шушана

  Ами това малко като в музикалната среда! тънката нишка на моето сравнение е ->
  някой вече голям доказал се певец прави няква нова песен която не е кой знай какво (даже е гадна), но всички я харесват понеже я пее известен изпълнител и всички и пригласят, но направи ли я някоя нова звезда никой няма да и обърне внимание!

  те така и с технологиите, кой какво казал, ама нали е голям/богат/известен и цели статии все едно са пророци, а всъщност реалността…

 9. ха

  Някои хора не са били родени пред 1999 и затова наистина е скандално като си мислят, че това което Бил казва е нещо повече от да синтезирам “всички съвременни технологии ще са просто в повече”. Тук НИЩО не е предсказано, освен може би това, че иновационно светът не се е развил за последните 20-на години. Всичко е просто подобряване на ПАРАМЕТРИТЕ на съществуващи и вече проходили през 1999 технологии.

  Ето например смартфоните. Първият такъв е произведен 1994 – забележете 5 години ПРЕДИ предсказанието на Бил. И какво предсказва човека – тези устройства ще се развиват.

  Не случайно за това “предсказание” чувам за първи път. Просто тук нямаме нищо предсказано, а само човекът е показал своя голям ентусиазъм в направление да се развива…

Коментар