Coca-Cola отваря развоен ИТ център у нас

Регионалният ИТ развоен център на Coca-Cola ще предоставя услуги за региона ЕМЕА и за редица глобални инициативи на компанията, поясни директорът Желязко Петров (снимка: Coca-Cola)

Развоен център за информационни технологии в София ще предоставя бизнес решения за Coca-Cola на глобално ниво с фокус върху Европа, Близкия Изток и Африка, съобщиха от компанията.

Основните сфери на дейност на ИТ центъра ще бъдат софтуерни решения за системен анализ и разработване на програми, анализ на данни, мобилни приложения, обучения, роботика, инфраструктурна и информационна сигурност, както и технологични решения за маркетингови, финансови и технически функции на компанията.

Звеното е част от световната структура за информационни технологии на Coca-Cola, която обединява 5 развойни центъра в САЩ, Мексико, Индия, Сингапур и Япония. Центърът за развитие в София ще бъде вторият по големина, обем на предоставяните услуги и брой служители в рамките на тази глобална мрежа.

„Регионалният ИТ развоен център на Coca-Cola ще предоставя услуги за Европа, Близкия Изток и Африка и за редица наши глобални инициативи. Планираме да открием 130 работни места и ще предоставим на нашите служители възможности за обучение, развитие и кариерно признание”, коментира Желязко Петров, директор на центъра в София.

България се намира в много удобна часова зона, което помага в работата със зоните EMEA (Европа, Близкия Изток и Африка) и APAC (Азия-Пасифик), допълни Петров, като изтъкна и наличието на 4 технологично насочени университета. София има също географско предимство в полза на лесните и бързи пътувания между всички региони в рамките на EMEA, бизнес климат и стабилното управление.

Центърът на Coca-Cola си партнира с българските офиси на компании като SAP Labs, Atos и Microsoft, като планира да разшири партньорската си мрежа през следващата година. „Ние не решаваме технологични проблеми, а използваме технологиите, за да разрешаваме бизнес проблеми”, поясни Желязко Петров.

Coca-Cola в България осигурява 40% от работните места в сферата на производство на безалкохолни напитки и е пряк работодател на 2 100 души, като общото въздействие върху заетостта е 19 200 работни места, представляващо 0,6% от работната сила в страната, подчертават от компанията.

От 2002 г. в България са изградени две модерни съоръжения за производство на напитки и минерална вода в градовете Костинброд и Банкя. През годините системата на Coca-Cola е инвестирала над 550 милиона долара в българската икономика.

Коментари по темата: „Coca-Cola отваря развоен ИТ център у нас”

добавете коментар...

  1. Анонимен

    Е кво ше прави Кока-кола у Бг тогава? Ше дава по-големи заплати от например германски ли? Тва не ни ли определя като треразрядна дестинация за бизнеса тога и нас?! Безсмислен коментар…

  2. Михо

    Да много убаво за Мексико, но това са частни компании, които са се устроили там след като са видяли далаверата на ниският стандарт на живот на работниците, ниски заплати, данъци и други привилегии.

  3. Анонимен

    Мексико инфо.:

    – 14 сателита.
    – Трети в света по производство на автомобили за 2017.
    – Силикон валей за латинска америка в град Керетаро, като основните големи дата центрове се базират точно там.
    – Производство на самолетни и ракетни вдигатели Бомбардиер.
    – Архитектурни постижения като най-висок мост в света по магистрала Мазатлан-Дуранго, най-висок небостъргач устоял 8 степен по Рихтер Мексико Сити.
    – Г20 член.
    – Мтел България е част от Американ Мобайл която е част от ТелМех Карлос Слим, който пък поркива телекомуникации и интернет в цяла латинска америка, съединени щати и от няколко години европа.

    Само няколко основни критерий за уточнение на определението по-горе “качествени” държави и Мексико.

  4. ха

    Във въпросният ИТ център част от изброените дейности са:
    >софтуерни решения за системен анализ и разработване на програми, анализ на данни, мобилни приложения, роботика, инфраструктурна и информационна сигурност

    Впечатляващо по-нататък в текста чета мнение от директора на съответния център:
    >Ние не решаваме технологични проблеми, а използваме технологиите, за да разрешаваме бизнес проблеми

    Ами май Coca-cola никак, ама никак не са случили на правилния директор! Иначе новината ми беше приятна, имайки предвид в кои други страни Coca-cola си създава подобни развойни центрове (може би изключвайки Мексико от списъка с “качествените” държави).

Коментар