Гъвкава батерия наподобява човешки гръбнак

Прототип на гъвкавата батерия захранва умен часовник Huawei Android Wear

Нова разработка на гъвкава батерия обещава нещо по-добро от всичко, виждано досега в тази сфера. Инженерите от Колумбийския университет са създали гъвкава литиево-йонна батерия, оформена подобно на човешки гръбнак.

Батерията претендира за превъзходна енергийна плътност в съчетание с отлична гъвкавост, пише GreenTech.bg. Гъвкавият акумулатор осигурява стабилно работно напрежение, независимо от това как бива усукван или изкривяван. Това позиционира технологията сред топ-претендентите за батерии за носими устройства, гъвкави уреди и дисплеи.

Иновативната батерия е направена от твърди компоненти за съхранение на енергия, които съставляват „прешлените” на прототипа. Те се състоят от катоди от литиев кобалт, графитни аноди със сепаратор между тях, заедно с медни и алуминиеви токови колектори и полиетиленов поддържащ филм.

Прешлените са разделени от така наречените „доставчици на гъвкавост”, подобни на дисковете и връзките, които позволяват на гръбнака да се огъва. От какво са направени обаче остава тайна.

Подобни гъвкави батерии разработват още Panasonic, Корейският институт за наука и технологии и LG. Нито една от тях обаче не претендира да има същата енергийна плътност като разработката на учените от Колумбия.

Според гл. ас. Юан Янг, който ръководи екипа от инженери, прототипът се гордее с една от най-високите енергийни плътности на гъвкави батерии, разработвани досега – 242 Wh/L, достигайки около 85% от това, което бихте очаквали от не-гъвкавите литиево-йонни батерии днес.

И макар че разработката засега е само прототип, Янг предполага, че системата може да се окаже обещаващ нов търговски продукт. Съобщението на Колумбийския университет говори за захранване на всичко – от смартфони, таблети и телевизионни уреди до интелигентен текстил, интелигентно стъкло, трансдермални пластири, сензори и други устройства.

Изследователите обаче признават, че сложността на технологията ще означава високи разходи и известно ограничение за възможните приложения.

Батерията показва „стабилен капацитет”, когато се движи. С други думи, капацитетът се запазва и батерията може да бъде зареждана, използвана и презареждана дори при огъване. След 100 цикъла на зареждане батерията запазва над 94% от енергийния си капацитет.

Заедно с всичко това батерията се справя добре и с натиск и други видове силово натоварване. Видеоклипът от тестването показва два „прешлена”, които се теглят и раздърпват, подобно на акордеон, отново и отново. „Батерията не показва почти никакво намаляване на капацитета след огъване 10 000 пъти или усукване 1000 пъти”, казва Янг.

Навярно идеята за този подход се е родила, докато някой от учените е тренирал във фитнес-залата. Изследването обаче е факт и беше публикувано в списание Advanced Materials на 31 януари. Видеоклип в YouTube показва прототипа, захранващ умен часовник Huawei Android Wear.

Коментар