Уеб приложения конкурират стандартния офис софтуер

Идеята Web 2.0 постепенно придобива конкретна форма. Доскоро възприемано като маркетингов трик, това понятие вече има реален израз в нишата на хостваните офисни приложения, от които може да се възползва по най-добрия начин малкият бизнес.

Компании като Google и ThinkFree подреждат парчетата на пъзела, за да предложат на потребителите нов начин за създаване и съхранение на документи, за тяхното управление и съвместно ползване он-лайн.

Уеб-базираните приложения имат няколко предимства спрямо стандартните софтуерни пакети за офиса. Под шапката на една по-голяма категория – “Софтуерът като услуга”, или SaaS – хостваните офис приложения елиминират нуждата от купуване и инсталиране на скъп фирмен софтуер и съответно на нов хардуер за него. Достатъчно е потребителите да имат Интернет връзка и уеб браузър, за да ползват он-лайн текстови редактори, електронни таблици, уеб мейл, календари и дори приложения за проектиране на сайтове.

Тъй като приложенията и документите се хостват отдалечено, при доставчика на услугата, клиентите ще си спестят инвестиции в сървъри и устройства за съхранение на данни. Отпада нуждата и от квалифициран персонал за поддръжка на софтуерната база. Уеб приложенията освен това са или безплатни, или значително по-евтини от стандартните офис пакети.

Едно от най-важните предимства на хостваните приложения е възможността за съвместна работа върху документи он-лайн. Потребителите на стандартния офис софтуер губят страшно много време в обмен на документи с колеги, партньори или клиенти и в последваща проверка на редакциите, допълнителни редакции и т.н. Уеб приложенията имат потенциала да увеличат офис продуктивността чрез колективно редактиране и съгласуване на документите в реално време.

И тъй като съвместната работа е през уеб браузър, участниците в нея не е необходимо да притежават Word или Excel, за да разглеждат документи на своите колеги или клиенти. Достатъчни са един акаунт, например за Google Spreadsheets, и покана за участие в колективната редакция.

В по-голямата си част хостваните приложения изглеждат по същия начин както и традиционните софтуерни пакети. Текстовите уеб редактори предлагат базови функции за създаване, импортиране и редактиране на документи, а електронните таблици – основни формули. Понякога се срещат и по-развити средства за форматиране, дори и проверка на правописа.

Един от най-популярните уеб-базирани текстови редактори е Writely, който използва технологията Ajax. По-рано тази година Google придоби Writely, а миналия месец пусна за тестване негова бета версия. Редакторът позволява създаване на нови документи и отваряне на съществуващи такива с формат Microsoft Word, OpenOffice, HTML или текстови файл.

Writely предлага също WYSIWYG редактор и проверка на правописа. Както и други приложения на Google, и Writely позволява на 50 души едновременно да работят по един документ. Веднъж създаден, документът може да се изтегли на потребителския компютър във формат Word, OpenOffice, PDF, RTF, HTML и дори като zip файл.

Към момента Wrietly не се интегрира с други офис приложения на Google, каквито са Gmail и електронните таблици, но реализирането на такава функционалност е въпрос единствено на време, смятат анализатори.

На пазара се предлагат подобни решения и от други компании като Silver Office. Нейният уеб-базиран продукт е платен, но цената е доста ниска – например 99 цента на месец за капацитет от 10 000 документа. Компанията ThinkFree също предлага хоствани офис приложения, но с по-голяма функционалност и съвместимост с основните продукти на Microsoft – Word, Excel и PowerPoint.

Коментари по темата: „Уеб приложения конкурират стандартния офис софтуер”

добавете коментар...

  1. ха

    Какви интересни новини е имало преди цели 12 години… Аз чак днес започнах миграцията към web базиран текстов редактор, но такъв, който си пиша сам.

Коментар