Firefox 59 ускорява уеб сърфирането

Firefox 59 запазва посоката, в която браузърът пое след Quantum ъпдейта от миналата година – подобряване на производителността

Преди броени дни Mozilla пусна ъпдейт под номер 59 на своя браузър Firefox. Новата версия внася някои важни подобрения, които увеличават скоростта на сърфиране в уеб.

Firefox 59 запазва посоката, в която браузърът пое след Quantum ъпдейта от миналата година – подобряване на производителността. Това се постига чрез намаляване на времето за зареждане на сайтове, които се визуализират на началната страница на браузъра (т.е. на най-често посещаваните от потребителите сайтове), с препоръки през потребителски направлявания Pocket URL Saver, до страници, които потребителят само маркира (чрез bookmark).

Mozilla също така превключва към технология, наречена „Race Cache with Network“ (RCWN). Нейната особеност се състои в това, че дава алтернатива на настоящия начин на кеширане на страниците, които вече са зареждани в паметта на компютъра. Кеширането е базова техники за повишаване на скоростта на визуализация на желана страница в браузъра, като обикновено за целта по време на браузването някои компоненти на страницата се запазват в паметта на самия компютър и при ново отваряне се зареждат от там.

RCWN, от друга страна, добавя и мрежов кеш – с други думи, хранилище, където зареденото съдържание се запазва, извън „територията“ на сайта. След това браузърът на потребителя зарежда едновременно и от двете места – от локалния кеш, както и от мрежовия кеш, и избира този, от който може да зареди информацията по-бързо.

„Когато установим, че входно-изходния сигнал на диска може да е бавен, изпращаме паралелно заявка през мрежата и използваме първия отговор, който получим. За потребителите с по-бавни хард дискове и по-ниска скорост на връзката резултатът ще бъде по-бързо зареждащи се сайтове“, коментира Валентин Госу, инженер в Mozilla.

Друга опция, която дебютира с ъпдейт 58, а именно – Off-Main-Thread painting, с настоящия ъпдейт става достъпна и за macOS. Опцията сменя начина, по който функционира рендерирането на страници – изпълнението на графичните команди (а и от там – генерирането на пикселите, които се визуализират на дисплея) се пренасочва към отделна нишка в процесора, изцяло за тази цел.

С намаляване на натовареността на основната нишка, се очаква Firefox да зарежда страниците своевременно, като в същото време предпазва процесите, отговарящи за „framerate“-a от това да пропускат кадри, поради пренатовареност, коментира Георги Кацаров от Софтуерния университет.

Коментари по темата: „Firefox 59 ускорява уеб сърфирането”

добавете коментар...

  1. хм

    в момента едва ли има по-бъгав броузер от куантум лисицата.

    на различни машини, на различни ОС-ове, не се зареждат коректно различни страници (няма значение със или без адблокър), които пък си се зареждат перфектно в хром-а.

Коментар