Европа изостава в технологиите от САЩ и Китай

Европа трябва да вземе спешни решения за инвестиции в хай-тек проекти, настоява неправителствена организация

Неправителствената европейска организация Joint European Disruption Initiative (JEDI) е обезпокоена от нарастващото технологично превъзходство на американските и китайски корпорации, предаде Блумбърг. Според JEDI, властите в Европа трябва да вземат спешни мерки, за да не допуснат по-нататъшно изоставане на региона във високотехнологичната сфера.

В организацията членуват изявени представители на технологичната общност на Европа, вкл. бившия шеф на Deutsche Telekom – Рене Оберман, първата французойка космонавт Клауди Хайнър и Волфганг Уолстър, директор на Германския изследователски център по изкуствен интелект (DFKI).

JEDI призовава за спешно създаване на общоевропейски фонд с капитал в размер на 1 милиард евро. Средствата от него ще се използват за фундаментални изследвания в области като биотехнологии, енергетика, квантови изчисления, изкуствен интелект и киберсигурност.

Решенията за инвестиции в хай-тек проекти трябва да бъдат взети бързо – в рамките на два месеца, призовава JEDI. Като пример за подражание от организацията посочват управлението на DARPA – агенцията за перспективни разработки към Министерство на отбраната на САЩ, която даде на света интернет, компютърната мишка и технологии с изкуствен интелект.

Коментар