ЕС затяга мерките за защита от канцерогенни химикали

Излагането на въздействието на някои химични агенти на работното място може да причини рак, категорични са изследванията

Европейската комисия предприе поредна важна стъпка за защита на работниците в ЕС от ракови заболявания, свързани с работното място, както и от други здравословни проблеми.

Комисията предлага да бъде ограничена експозицията на работниците на пет канцерогенни химични вещества, в допълнение към 21 вещества, които вече са ограничени или е предложено да бъдат ограничени от началото на настоящия мандат.

Оценките сочат, че днешното предложение би подобрило условията на труд за над 1 000 000 работници от ЕС и би предотвратило над 22 000 случая на свързани с работата заболявания.

Комисията предлага в Директивата относно канцерогените и мутагените да бъдат включени нови пределно допустими стойности на експозиция за пет химични вещества. С тези пределно допустими стойности се определя максимална концентрация за наличието на дадено канцерогенно химично вещество във въздуха на работното място.

Избрани са следните пет канцерогена от голямо значение за защитата на работниците :

  • кадмий и неговите неорганични съединения;
  • берилий и неорганични съединения на берилия;
  • арсенова киселина и нейните соли, както и неорганични съединения на арсена;
  • формалдехид;
  • 4,4′-метилен-бис-(2-хлороанилин)(MOCA).

Първите три канцерогенни химични вещества, изброени по-горе, се използват широко в сектори като добив и рафиниране на кадмий, производство на никел-кадмиеви батерии, механични покрития, топене на цинк и мед, леярни, стъкларска промишленост, лаборатории, електроника, химични вещества, строителство, здравеопазване, пластмаси и рециклиране.

Въвеждането на ефективни мерки за предотвратяване на висока степен на експозиция на въпросните пет вещества и групи вещества ще има положително въздействие с обхват по-широк дори от превенцията на рака сама по себе си.

Пределно допустимите стойности на експозиция не само ще доведат до намаляване на случаите на ракови заболявания, свързани с работата, но също така ще ограничат други важни здравословни проблеми, причинени от канцерогенни и мутагенни вещества. Така например, експозицията на берилий, освен рак на белия дроб, причинява също нелечимата хронична берилиева болест.

Предложението се основава на научни доказателства и е резултат от обширни обсъждания със съответните заинтересовани лица, по-специално, работодатели, работници и представители на държавите членки, уточняват от Комисията.

Данните показват, че ракът е на първо място сред причините за смъртни случаи, свързани с работата. 52% от годишните смъртни случаи, свързани с работата, се дължат на рака, спрямо 24% за болестите на сърдечно-съдовата система и 2% за нараняванията.

Излагането на въздействието на някои химични агенти на работното място може да причини рак. Въпреки че ракът е сложно заболяване и е трудно да бъдат определени факторите за появата му, ясно е, че раковите заболявания, причинени от експозиция на химични вещества на работното място, могат да бъдат предотвратени чрез намаляване или премахване на тези експозиции.

Коментари по темата: „ЕС затяга мерките за защита от канцерогенни химикали”

добавете коментар...

  1. Илиева

    Всъщност за четири от петте в България вече има гранични стойности от много години. Доста време им е трябвало в ЕС да съберат научната информация.

  2. врет

    Поскъпва такса спокойствие

Коментар