Индустрия 4.0: Дигитализация на Поднебесната империя

Заводът за електронни компоненти на Siemens в Чънду е единственото място в Китай, където компании, които искат да цифровизират производството си, могат да наблюдават процеса „на живо“ (източник: Siemens)

В Чънду, в сърцето на китайския Югозапад, се намира една от най-модерните фабрики в страната. Като нагледен пример за концепцията за Индустрия 4.0 машините и продуктите в съоръжението комуникират едни с други в реално време, а всички процеси са управлявани и оптимизирани от компютъризирани системи. Резултатът – изключително високо ниво на производителност и качество.

На пръв поглед Чънду прилича на всички останали индустриални градове в Югозападен Китай: правоъгълни бетонни небостъргачи, многолентови магистрали, които обграждат малък старинен квартал, където може да опиташ пикантните храни, типични за провинция Съчуан, и да водиш един малко по-спокоен начин на живот от този в Пекин.

Но за мнозина 15-милионният град е изключително привлекателно място за правене на бизнес предвид бързото му развитие. И докато преди ниските цени на земята и ниските заплати бяха това, което впечатляваше инвеститорите, то днес регионът привлича компании, благодарение на експертизата си в сферата на цифровизацията, която надхвърля сериозно средните нива за страната.

Мнозина производители на високотехнологични продукти имат бизнес там. В допълнение, правителството създава благоприятни условия за стартъпи, като по този начин подпомага привличането на нови инвеститори. Чънду доказва, че високотехнологичните иновации в Китай вече не са запазена територия само за столицата Пекин или крайбрежните градове – Шанхай и Шънджън.

Хиляди посетители на година

Заводът за електронни компоненти на Siemens в Чънду (Siemens Electronic Works Chengdu – SEWC) е брилянтен пример за това. Той е единственото място в Китай, където компании, които искат да цифровизират производството си, могат да наблюдават процеса „на живо“. Резултатът е огромен интерес към завода.

„Нашето съоръжение има повече от 5 000 посетители всяка година“, казва ръководителят на фабриката Ли Йон Ли. „Делегации от най-важните китайски индустриални центрове идват в завода, за да научат повече за нашето производство на контролери SIMATIC и други електронни компоненти“.

Това, което привлича вниманието им най-много, е начинът, по който съоръжението е успяло да приложи концепцията на Siemens за дигитализираното предприятие. В SEWC производствените процеси се следят, анализират и оптимизират по напълно дигитализиран начин.

Фабриката в Югозападен Китай се появи от нищото само за две години. „Краткото време за изграждането й не е нещо необичайно за Китай“, казва Ли. Заводът започва работа в края на 2013 година. Най-впечатляващото е технологичното ниво на самото производство. Фабриката произвежда почти три милиона крайни продукта всяка година.

Контролерите SIMATIC са проектирани за управление и автоматизиране на машини и заводи. По този начин се спестяват време и пари, а също така се подобрява и качеството на продукта. Те управляват всичко – от бордови системи за круизни кораби и индустриални производствени процеси в автомобилната индустрия до системи за ски-лифтове. Siemens е глобален лидер на пазара в тази сфера.

Нивото на качеството на завода е 99,99885 процента. 60% от продукцията е за китайския пазар, докато останалите 40% се изнасят по целия свят.

Клонирана фабрика

Производствени съоръжения, с толкова високо ниво на качеството на процеса, не се раждат за една нощ. Всъщност успехът на Siemens Electronic Works Chengdu нямаше да бъде възможен без емблематичното дигитализирано предприятие, което Siemens управлява в Германия – заводът в Амберг (EWA), където от 1989 г. се произвеждат контролери SIMATIC.

„Ние буквално пренесохме процесите от завода в Амберг в този в Чънду“, обяснява доктор Гюнтер Байтингер, който работи за Siemens в сферата на дигитализираното производство в Амберг и Чънду. От оборудването до софтуерните инструменти и производствената система SIMATIC IT, която записва и контролира цялата производствена дейност от началото до края на виртуално ниво, оборудването в Чънду е „клонинг“ на оборудването във фабриката в Амберг.

Непрекъснато усъвършенстване с помощта на Германия

В началната фаза на завода в Чънду екипи от Амберг прекарват месеци в разработване на завода и обучение на китайските работници. „В момента от 390 работници тук единственият германец, работещ постоянно в Чънду, е ръководителят на търговската секция“, казва гордо Байтингер. „Всички други, които работят с него, са от Китай“.

Рецептата за успех на фабриката в Амберг, Германия, която привлича много посетители, включително канцлера Ангела Меркел, работи по същия начин и в Чънду.

В допълнение на високите нива на автоматизация и качествен контрол на съоръженията, в Чънду всички производствени процеси се записват дигитално. Софтуерът се захранва с около 13 милиона „късчета“ данни всеки ден, повечето от които са процесна информация. Тя се използва за управлението на всички процеси по производството и гарантиране на качеството.

Информацията подпомага и около 50 продуктови разработчици в Чънду, чиято работа е непрекъснато да усъвършенстват продуктите, произведени във фабриката, и най-вече тези, предназначени за азиатския пазар. Данните за производството, които те генерират, се вливат директно в производствените процеси чрез PLM софтуер, например NX на Siemens или Teamcenter.

Пътят на Китай към дигиталните фабрики

„Едва ли ще намерите фабрика в Китай, която да оперира на толкова високо ниво“, казва Байтингер. Макар и автоматизацията да е постигнала голям напредък в китайската индустрия, толкова високо ниво на добавена стойност може да се добие само с прецизно анализиране на основните процеси и оптимизирането им стъпка по стъпка. Байтингер вярва, че това е предпоставка за една дигитална фабрика. „Индустрия 4.0 не е вече непозната тема тук“, добавя той.

Коментари по темата: „Индустрия 4.0: Дигитализация на Поднебесната империя”

добавете коментар...

  1. 01101001

    ала бала… коите притежават ограмни средства нямат никакви ограничения докато милиярдното човекоподобно мнозинство са просто страхливи роби без никакви права****

Коментар