Цинкова батерия на водна основа не се подпалва

Водните батерии биха могли да са от решаващо значение за предотвратяване на пожари в електрониката (снимка: Джон Т. Консоли/Университета на Мериленд)

Изследователи от Университета в Мериленд създадоха цинкова батерия на водна основа, която е по-безопасна от традиционната литиево-йонна батерия, без това да за сметка на енергията или ползваемостта.

Екипът е използвал елементи от по-старата технология за цинкови акумулатори с нови електролити – разтвори от вода и сол, за да създаде батерия, която не е склонна да се запалва, съобщи GreenTech.bg.

„Водните батерии биха могли да са от решаващо значение за предотвратяване на пожари в електрониката, но тяхното съхранение и капацитет винаги досега са били ограничени“, каза водещият автор на доклада за иновацията – Фей Уанг. „За първи път имаме батерия, която може да се конкурира с литиево-йонните от гледна точка на енергийна плътност, но без риск от експлозия или пожар“.

Едно от подобренията на новата батерия спрямо традиционните е нейната способност да преодолява „необратимостта“ – явлението, при което зарядът, доставен от акумулатора при планираното му напрежение, намалява с течение на времето и употребата. Това е постигнато с техника, която променя структурата на положително заредените цинкови йони в батерията.

Освен за приложение в потребителските стоки, такъв акумулатор може да се окаже безценен за машини, работещи в екстремни условия, като например дълбокия океан или космоса.

Соленоводната природа на цинковата батерия премахва необходимостта от смяна на изпарената вода в батерията – ключово предизвикателство за традиционните цинкови батерии.

„Съществуващите цинкови батерии са безопасни и сравнително евтини за производство, но те не са съвършени поради лошия жизнен цикъл и ниската енергийна плътност“, казва съавторът на изследването Чуншън Уанг. „Ние преодоляваме тези предизвикателства, като използваме електролит от вода в сол“.

Изследователите смятат, че тяхното изобретение и свързаните с него открития могат да бъдат приложими в голямо разнообразие от енергийни технологии. Информация за разработката на университета в Мериленд бе публикувана в списание Nature Materials.

Коментар