Немски съд: рекламните блокери са законни

Решението на немски съд на практика засяга цялата уеб-издателска индустрия

Върховният съд на Германия вчера отхвърли делото, заведено от медийния гигант Аксел Спрингър, което търси забрана за популярно приложение за блокиране на онлайн рекламите. Решението на съда на практика засяга цялата уеб-издателската индустрия.

В правната схватка, която е на повече от три години, съдът отсъди в полза на Adblock Plus – приложение, създадено от Eyeo. Компанията изготвя „бял списък“ и „черен списък“ на сайтовете, в зависимост от това колко натрапчиви са техните реклами.

Разработен преди 10 години и изтеглян стотици милиони пъти, софтуерът с отворен код Adblock Plus е една от най-популярните програми за блокиране на реклами, насочени към предотвратяване появата на натрапчиви реклами на екрана и проследяване на историята на търсенията на потребителите за търговски цели.

Уебсайтовете, зависими от приходите от реклама, за да останат безплатни, виждат този софтуер с отворен код като бич. В решението си съдът установи, че „програмата не нарушава закона срещу нелоялната конкуренция“.

Съдиите решиха, че приложението не се намесва директно в рекламите на Спрингър. „Това е самостоятелно решение на интернет потребителите – да използват програмата“, твърдят те.

Коментари по темата: „Немски съд: рекламните блокери са законни”

добавете коментар...

  1. Saevar

    аз ползвам NoScript, супер плъгин за firefox, при добри настройки е просто перфектен, само че трябва да знаеш как да си го настроиш, също във firewall-а на рутера съм блокирал по големите рекламни съвъри + мрежите на Akamai, имам телевизор с Андроид, всичките апликации в него са безплатни и в същото време реклами не и излизат, разбирам че някои сайтове и разработчици се издържат от рекламите но … това е живота.

  2. asdf

    Тези “разни софтуерчета” едва ли отнемат повече ресурси, от колкото динамичните реклами, които блокират, ако те се бяха появили в браузъра вместо да бъдат филтрирани.

  3. Йордан

    @хм, ти в браузъра ли ги играеш тези сравнително тежки игри?

  4. хм

    съвсем объркаха нещата с тея бели и черни списъци.

    ако някой се интересува от лек за системата адблокър (т.е. такъв, който пести хардуерните ресурси) – uBlock origin

    в свободното си време цъкам сравнително тежки игри и не желая разни софтуерчета да отнемат прекалено много ресурси.

Коментар