Немски съд също забрани продажбите на iPhone

Продажбите на iPhone в Германия са под угроза след съдебно решение (източник: CC0 Public Domain)

Конфронтацията между Qualcomm и Apple придобива неочаквано големи мащаби. След като Китай забрани вноса и продажбата на повечето актуални iPhone модели, сега и германски съд излезе с подобно решение.

По делото в Китай Apple твърди, че проблемът се корени в старата версия на iOS. Компанията актуализира устройствата си до нова версия на iOS и не прекрати продажбите.

Германският съд е забранил продажбата на няколко смартфона на Apple, съобщи CNBC, но не уточнява кои модели. За разлика от делото в Китай, в този случай патентното нарушение засяга хардуера, а уязвимите модели най-вероятно са iPhone 7 и iPhone 8.

По-специално, претенцията на Qualcomm е за модели, които използват компоненти на Intel и Qorvo. Това означава, че Apple не може да реши проблема с обикновена актуализация на iOS.

Очаквано, производителят на iPhone обяви, че ще обжалва, така че съдебното решение няма да влезе в сила незабавно. Но същевременно Apple спира продажбите на iPhone 7 и iPhone 8 в магазините си в Германия, докато не бъде взето окончателното решение. Тези смартфони все пак ще бъдат достъпни за покупки от партньорите на компанията.

Що се отнася до патента, за който претендира Qualcomm, той е свързан с функция за пестене на заряда на батерията при изпращане и получаване на сигнали, използващи безжични интерфейси.

Коментари по темата: „Немски съд също забрани продажбите на iPhone”

добавете коментар...

  1. ...

    Само не мога да разбера кога ще започнете да проследявате темите в дълбочина.

    Фактите са:
    1. В САЩ искът на Qualcomm е отхвърлен, защото инженери на Qorvo са свидетелствали, като са включили техническа документация, доказваща че няма нарушаване на патенти.

    Тази информация, обаче, се води търговска тайна, и е споделена след като адвокатите на Qualcomm се съгласили (подписали съответните документи) да не я споделят с инженерите на Qualcomm.
    Ако това се случи, ще е равносилно на шпионаж, а тогава играта загрубява изключително много.

    2. В Китай повод за конфликта са други патенти, които вече са били обявени за невалидни в Европа и САЩ. Но, не и в Китай.

    3. В Германия делото се води от различни адвокати. Тези на Qualcomm са отказали да запазят търговската тайна, поради което инженерите на Qorvo не са представили доказателствата, които вече са били представяни в САЩ.

    Това е и причината съдът да се произнесе в полза на Qualcomm.

    Но, има два изключително важни детайла:
    1. За да влезе забраната за продажба в сила, Qualcomm трябва да внесат солидна сума пари, която да покрие загубите на Apple в случай, че на по-горна инстанция съдът отмени произнесената присъда.

    2. Вероятността по-горната инстанция да отхвърли присъдата е изключително висока, предвид че адвокатите на Qualcomm са попречили на пълния и честен съдебен процес като не са дали възможност на посочения от съда експерт да се запознае с техническите детайли.

    С други думи, пирова победа за Qualcomm.

    А, основната причина Apple да отказват споразумения с Qualcomm е, че последните се опитват като пълни селтаци да продават “пакети от патенти” и отказват да предоставят патенти свързани със стандарти (Standards Essential Patents) при недискриминационни условия.

    Казано иначе, Qualcomm искат от Apple искат повече пари на устройство, отколкото взимат за цял процесор Snapdragon 855 със все модема.

Коментар