Google Assistant най-добър в тестове на гласови помощници

Умната колонка Google Home с гласов помощник Google Assistant се справя най-добре в разбирането и отговорите на въпроси (снимка: Google)

Сравнение на най-популярните гласови помощници за умни колонки излъчва на първо място Google Assistant. Същевременно, изпитанията на Loup Ventures показват значим напредък на епълския асистент Siri, който заема второ място.

Тестовете са проведени с умни колонки Amazon Echo (Alexa), Google Home (Google Assistant), HomePod (Siri) и Harman Kardon Invoke (Cortana). Победителят Google Assistant е разбрал коректно 100% от въпросите (общо 800) и е отговорил правилно на 87,9% от тях.

Показателите на Siri съответно са 99,6% и 74,6%, на Alexa – 99% и 72,5% и на Cortana – 99,4% и 63,4%. Изследването на Loup Ventures уточнява, че възможностите на Siri в HomePod са ограничени, т.е. резултатите са актуални именно при сценария на използване на гласовите помощници в умни колонки.

Въпросите са били разделени в пет категории: локални, комерсиални, информационни, команди и навигация. Както се вижда от резултатите, гласовите асистенти се представят различно в зависимост от категорията.

Гласовите асистенти се представят различно в различните категории въпроси (източник: Loup Ventures)

Така например, Alexa показва отличен резултат в информационните въпроси, но е посредствен в комерсиалните, където Cortana пък напълно се проваля. Като цяло, Google Assistant се справя най-добре със задачите за поръчки и резервиране.

Интересен е също така прогресът за една година. Изследването регистрира сериозен напредък за Siri и HomePod, но в комерсиалните въпроси гласовият асистент на Apple показва дори по-лоши резултати от миналата година.

Коментар