Съдят британски предприемач, продал фирма на HP

САЩ повдигнаха обвинение срещу Майк Линч за продажбата на британската софтуерна компания Autonomy на Hewlett-Packard срещу 11 млрд. долара преди седем години, предаде Файненшъл Таймс.

Твърди се, че делото може да завърши с максимална присъда от 20 години затвор. Искът включва 14 обвинения в конспирация и измама.

Британският предприемач Линч основава Autonomy през 1996 г. и е неин главен изпълнителен директор до 2011 г. Тогава компанията е купена от HP за 11 млрд. долара.

Това трябваше да е основна част от прехода на американския ИТ гигант към софтуерния бизнес, пише Ройтерс. Сделката обаче „се вкисна“ година по-късно, когато HP отписа три четвърти от стойността на британската компания, като обвини Линч и колегите му във „финансово неправилно управление“.

Линч винаги е отричал каквото и да е неправомерно действие, отбелязва Ройтерс. Сега той не бе намерен за коментар пред агенцията. Файненшъл Таймс цитира адвокатите на Линч, които твърдят, че подобно обвинение е „правосъдно извращение“ и оспорват обвиненията.

HP се опита да подаде жалба срещу Линч, докато той се опита от своя страна да заведе дело срещу HP през 2015 г., заявявайки, че компанията „е просто некомпетентна в управлението на Autonomy и придобиването е обречено от самото начало“. Тези случаи бяха забавени от наказателното разследване в Съединените Щати.

Обвинен, заедно с Линч, е и Стивън Чембърлейн – бивш финансов директор на Autonomy. Самият Линч е част от Съвета по наука и технологии при британското правителство, припомня Файненшъл Тамс.

Коментари по темата: „Съдят британски предприемач, продал фирма на HP”

добавете коментар...

 1. Anonymous

  On 7 September 2016,
  Micro Focus announced its intent to merge with Hewlett Packard Enterprise’s software business segment.
  The acquisition was completed on 1 September 2017.

  On 19 March 2018,
  Micro Focus shares fell 55% to 849p after the company warned of a sharp fall in revenue;
  its chief executive, Chris Hsu, resigned.

  On 2 July 2018,
  it was announced that Micro Focus would sell its SUSE business segment to EQT Partners for $2.535 billion.

 2. Anonymous

  Линч е част от Съвета по наука и технологии при британското правителство,

Коментар