Британският парламент ползва български софтуер

Британският парламент е внедрил семантичната графова база GraphDB на Онтотекст АД в своите онлайн публични услуги – legislation.gov.uk и data.gov.uk, съобщиха от българския разработчик.

Първата от тях – legislation.gov.uk – представлява портал за публикуване на оригиналните и променени версии на британските нормативни актове, както и архив на работата на Парламента на Обединеното Кралство.

Втората – data.gov.uk – подпомага потребителите да откриват отворени данни, публикувани от различни държавни и местни институции. На базата на тези данни потребителите могат да правят изследвания на работата на британските власти, да се запознаят по-добре с дейността им, както и да създават собствени приложения и услуги.

Внедряването на българската семантична графова база в онлайн услугите на парламента на Великобритания модернизира възможностите за достъп до законодателната дейност на институцията, както и до различни масиви от отворени данни.

Занапред това ще позволи на заинтересуваните потребители да проследяват в много по-големи детайли работата на парламента и да откриват много по-лесно нужната им информация в интересуващия ги контекст, както и връзки между нея и други данни. Нещо, което в миналото е било много по-трудно, а често резултатите са били прекалено сложно поднесени.

Новите сайтове, работещи с GraphDB, са значително по-гъвкави, интерфейсът им е много по-интуитивен и лесен за използване, както и по-лесен за интегриране с приложения, създадени от трети страни.

Семантичната база GraphDB е сред най-популярните в света и освен от британския парламент се използва и от други британски институции, големи медии, издателства и компании. Неотдавна Онтотекст представи официално версия 8.5 на GraphDB, която въвежда редица подобрения и улеснява още повече работата с големи масиви от данни.

Коментари по темата: „Британският парламент ползва български софтуер”

добавете коментар...

  1. Фофу

    А така, дето вика Иван из другите коментари, да им закърняват мозъците на тия британци с това лесно ползване на услуги и да стават както е във филмите дето гледа и се вживява – Идиократи. Ние ще си стоим с остри мозъци и ще висим по гишетата и ще чакаме един и същ чиновник да каже поне два пъти едно и също нещо.

Коментар